Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Blok krijgt verbeterpunten toezicht op corporaties

Home

Minister Stef Blok van Wonen. © anp

Minister Stef Blok (Wonen) krijgt dinsdag vijftien aanbevelingen overhandigd om het interne toezicht bij woningcorporaties te verbeteren. Een commissie onder leiding van Jaap Winter bepleit onder meer een register, verplichte permanente educatie en meer zelfevaluaties.

Winter (onder meer hoogleraar aan de Duisenberg School of Finance) memoreert in zijn rapport 'de vele incidenten van de afgelopen jaren' in de corporatiesector. Politiek en maatschappij twijfelen aan de betrouwbaarheid en deskundigheid van het interne toezicht in de corporaties.

Hoewel het rapport de realiteit genuanceerder noemt, is het imago van de sector daardoor 'ontegenzeggelijk aangetast'. Het daadwerkelijk functioneren van bestuur en toezicht heeft 'indringend' aandacht nodig.

Opdrachtgever van het onderzoek is de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW), die ruim 1600 leden heeft die als commissaris toezicht houden bij 320 woningcorporaties. Misstanden in de branche zoals financiële uitglijders en te hoge beloningen, hebben al geleid tot het instellen van een parlementaire enquêtecommissie die een en ander gaat onderzoeken. Vorig najaar zei toenmalig minister Liesbeth Spies nog dat het toezicht op de corporatiewereld scherper, kritischer en onafhankelijker moet.

De commissie-Winter vindt dat vacatures voor nieuwe commissarissen niet beperkt moeten blijven tot de eigen adresboekjes. Openbare werving is al praktijk, maar moet standaard worden. Verder denkt de commissie aan een permanent educatiesysteem, een introductiecursus voor nieuwe commissarissen en een structurele evaluatie van het functioneren, begeleid door een externe deskundige.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie