Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Blijft 'peak oil' een duistere fata morgana?

Home

Marco Visser

© ANP
Weblog

De ondergang van de aarde heeft meer gemeen met peak oil - het moment waarop de olieproductie haar maximum bereikt - dan je op het eerste gezicht zou denken. Beiden staan al jarenlang op de agenda, gaan ongemerkt voorbij waarna onheilsprofeten opnieuw hun doem over de toekomst uitspreken.

De piek in de olieproductie had op al in 1995 moeten plaatshebben. Toen in 2004, 2005, of in elk geval vóór 2010. Maar nog altijd stijgt de productie en lijkt de gevreesde oliepiek ver weg nu we voor een nieuwe 'olie-boom' staan. Want de schaarste aan olie was niet zozeer een kwestie van uitgeputte bronnen, maar van geld, zo is te lezen in een rapport dat deze maand is uitgegeven door Harvard University.

Olie genoeg, alleen ontbrak het geld om de nieuw gevonden en lastig te bereiken bronnen rendabel naar boven te halen. Dankzij de huidige olieprijzen blijken de slecht bereikbare voorraden grondstoffen ineens wel exploitabel.  

Genoeg olie dus, en juist dat is het probleem, vindt de Engelse schrijver en milieuactivist George Monbiot. "Industrie en consumentenkapitalisme, gevoed door overvloedige olievoorraden, zijn veel taaier dan de natuurlijke systemen die zij bedreigt", schrijft hij in The Guardian. "De grote overvoed van het verleden, die is gefossiliseerd in brandstoffen, brengt nu de overvloed van het heden in gevaar."   

Om de moeilijk bereikbare olie rendabel te kunnen exploiteren, moet de prijs van een vat op de lange termijn rond de 70 dollar liggen. Drie maanden geleden werd nog 124 dollar voor 159 liter (een vat) ruwe olie betaald. Deze week daalde de prijs naar 90 dollar, maar wie hoopt op minder dan 70 euro, moet hopen op langdurige sombere economische cijfers, oplopende spanningen in het Midden Oosten en actieve marktspeculanten. Want dat zijn aan de vraagkant de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden.  

Monbiot vergelijkt het lot van de mensheid met dat van het meisje in Pan's Labyrint van Guillermo del Toro. "Ze weet dat als ze eet van het feestmaal, ze zelf ook geconsumeerd wordt, maar ze kan het niet helpen." Waarmee ook Monbiot de ondergang van de aarde weer op de agenda zet.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie