Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Blijdorp aansprakelijk voor uitbraak Bokito

Home

(Novum) - Dierentuin Diergaarde Blijdorp is aansprakelijk voor de ontsnapping van gorilla Bokito en de schade die de mensaap heeft veroorzaakt. Dat heeft de verzekeraar van de Rotterdamse dierentuin bepaald, zegt de advocaat van het ernstig verwonde slachtoffer dinsdag.

Raadsman Maarten Tromp kreeg de beslissing vorige week van de verzekeraar te horen. Bij de uitbraak van de gorilla liep zijn cliënte ernstige verwondingen op toen zij minimaal honderd keer door de mensaap werd gebeten.

Tromp kan niets zeggen over de hoogte van de schadeclaim die hij binnenkort gaat indienen. "We kijken nog naar de medische gevolgen voor het lichaam en de impact daarvan op het dagelijkse leven van mijn cliënt. We vertalen het letsel in financiële consequenties: wat kost het om de schade op te vangen?"

Enkele dagen na de uitbraak van de gorilla maakte Tromp namens het slachtoffer al bekend de dierentuin aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Nu Blijdorp erkent schuldig te zijn aan de ontsnapping van Bokito kunnen de dierentuin en het slachtoffer onderhandelen over een schadevergoeding. Blijdorp-directeur Ton Dorresteijn liet eerder al weten dat eventuele schadeclaims 'naar eer en geweten' worden afgehandeld.

Een Rotterdams gezin dat getuige was van de ontsnapping heeft aangifte gedaan tegen de dierentuin. Het Openbaar Ministerie laat dinsdag weten nog onderzoek te doen en weet niet wanneer de beslissing over eventuele strafrechtelijke vervolging van Blijdorp valt.

De 11-jarige gorilla ontsnapte drieënhalve week geleden door over de gracht rond het buitenverblijf van de gorilla's te springen. Het Zoetermeerse slachtoffer bezocht Bokito jarenlang meerdere keren per week in de dierentuin. Bokito beet de vrouw zeker honderd keer en sleurde haar aan haar hand mee door de dierentuin. Het slachtoffer liep behalve de beten meerdere botbreuken op.

Deel dit artikel