Bleker krijgt tik op de vingers om besluit zeevogel

home

ANP

Henk Bleker © anp

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) moet een nieuw besluit nemen over de populatie van de grote stern in Nederland. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Vogelbescherming.

Als uitgangspunt voor beschermingsmaatregelen om deze vogelsoort in stand te houden, besloot het ministerie het aantal broedparen voor de grote stern te verlagen van 25.000 naar 20.000. De Raad van State vindt dit besluit onvoldoende onderbouwd.

De Vogelbescherming was naar de hoogste bestuursrechter gestapt naar aanleiding van het besluit eind 2009 om het natuurgebied Westerschelde & Saeftinghe aan te wijzen als speciale beschermingszone. Dit was in het kader van de Europese Vogel- en Habitat-richtlijn.

Bij dit besluit werd het aantal broedparen in de Zeeuwse delta voor de grote stern vastgesteld op 4000 wegens een verminderd aantal natuurlijke broedplaatsen en een verslechtering van het voedselaanbod in het gebied.

Aanleiding om te twijfelen
De Vogelbescherming kwam echter met gegevens waaruit blijkt dat het aantal broedparen in het gebied gemiddeld 6000 bedroeg. Dat geeft volgens de Raad van State voldoende aanleiding om te twijfelen aan juistheid van de regionale verlaging van het aantal broedparen, en aan de landelijke doelstelling van 20.000 broedparen die daaraan was gekoppeld.

Bleker krijgt een half jaar de tijd om met een nieuw besluit te komen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie