Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bleker krijgt tik op de vingers om besluit zeevogel

Home

ANP

Henk Bleker © anp

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) moet een nieuw besluit nemen over de populatie van de grote stern in Nederland. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door de Vogelbescherming.

Als uitgangspunt voor beschermingsmaatregelen om deze vogelsoort in stand te houden, besloot het ministerie het aantal broedparen voor de grote stern te verlagen van 25.000 naar 20.000. De Raad van State vindt dit besluit onvoldoende onderbouwd.

De Vogelbescherming was naar de hoogste bestuursrechter gestapt naar aanleiding van het besluit eind 2009 om het natuurgebied Westerschelde & Saeftinghe aan te wijzen als speciale beschermingszone. Dit was in het kader van de Europese Vogel- en Habitat-richtlijn.

Bij dit besluit werd het aantal broedparen in de Zeeuwse delta voor de grote stern vastgesteld op 4000 wegens een verminderd aantal natuurlijke broedplaatsen en een verslechtering van het voedselaanbod in het gebied.

Aanleiding om te twijfelen
De Vogelbescherming kwam echter met gegevens waaruit blijkt dat het aantal broedparen in het gebied gemiddeld 6000 bedroeg. Dat geeft volgens de Raad van State voldoende aanleiding om te twijfelen aan juistheid van de regionale verlaging van het aantal broedparen, en aan de landelijke doelstelling van 20.000 broedparen die daaraan was gekoppeld.

Bleker krijgt een half jaar de tijd om met een nieuw besluit te komen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie