Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

bladen / Zelfgemaakt en toch glamoureus

Home

Maaike Wind

Knipmode, het blad over mode met in het midden de op krantenpapier gedrukte patronen om zelf kleding te maken, bestaat nog steeds. Het augustusnummer van het tijdschrift is geheel gewijd aan glamour.

Het maandblad bestaat al sinds 1969, toen nog onder de naam Knip. Begin jaren negentig veranderde de naam in de huidige titel. En hoewel hoofdredactrice Anita Willemans zegt dat er steeds meer jonge meisjes zelf kleding maken en er zelfs in nieuwbouwwijken naaiclubjes ontstaan, daalt de oplage. In 1999 was de oplage nog 120.927, in het eerste kwartaal van dit jaar verschenen er nog maar 62.217 exemplaren per maand.

Sylvana Simons stelde voor ’het grote glamournummer’ van deze maand twee ontwerpen uit haar eigen modelijn beschikbaar. Een jurk en een kimonojasje dat maar liefst aan beide kanten draagbaar is.

Verder wordt aan de hand van de vier glamourladies uit de serie ’Gooische Vrouwen’ uitgelegd hoe je je zo kunt kleden dat het lijkt alsof je al jaren in het Gooi woont. Natuurlijk met uitleg hoe je deze blouses, jurken en, jawel, het ’sjaalkraagjasje’, zelf kunt maken.

Ook in dit glamournummer: een eerbetoon aan het zwarte jurkje. Kort samengevat: het zwarte jurkje is van alle tijden, voor alle leeftijden, voor elke gelegenheid, het kleedt af en combineert met alles en het scheelt stress want je hoeft nooit meer na te denken over wat je aandoet op een avondje uit. Vreemd eigenlijk dat er nog vrouwen rondlopen die iets anders dragen. Overigens, een zwart jurkje mag dan ideaal zijn, je moet eerst wel kiezen welk model het beste bij je past. En hoe je dat doet, meldt het tijdschrift niet. Wel geeft Knipmode alvast wat voorbeelden die je zelf kunt maken. Zo kun je kiezen uit een halterjurk, een boothalsjurkje, een doorknoopjurk, een jurkje in A-lijn of een ’hip model met verhoogde taille en kort pofmouwtje’.

De echte trendsetters zijn natuurlijk de sterren uit Amerika. Knipmode leert ons deze maand hoe we ons net zo kunnen kleden als stijliconen als Sarah Jessica Parker, Meryl Streep, Kylie Minogue of Sienna Miller.

Een paar keer per jaar komt Knipmode met een bijzondere uitgave waardoor de losse verkoop soms met meer dan tienduizend stuks stijgt. Afgelopen december, toen Knipmode over ontwerper Mart Visser ging, werden er zelfs vijftienduizend tijdschriften meer verkocht.

Knipmode besteedt elke maand aandacht aan mode voor vrouwen met grote maten. En twee keer per jaar, elke zomer en herfst verschijnt Knip XL, een aparte uitgave voor vrouwen met maat 46 of meer.

In het midden van het tijdschrift zit een werkschrift en een patronenblad. In het werkschrift staat beschreven hoe en in welke volgorde je de kleding maakt. Het patronenblad ziet er indrukwekkend – en voor sommigen vast en zeker afschrikwekkend – uit, met al die gekleurde lijnen, nummers en woorden als stofvouw, figuurnaad en randstof.

En voor alle mensen die nu roepen dat ze niet eens weten hoe een naaimachine eruit ziet: in Knipmode staan ook gemakkelijke patronen voor beginners.

Deel dit artikel