Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bizar dilemma voor ouderen

Home

Alwin Kuiken

© ANP XTRA

Ouderen die onlangs zijn verhuisd vanuit een verzorgingshuis naar een eigen woning, lopen de kans om op korte termijn opnieuw te moeten verhuizen. Alleen op die manier houden ze recht op een compleet pakket aan zorg. Als senioren hun huidige zorgniveau willen behouden, moeten ze terug het verzorgingstehuis in - precies de omgekeerde route die het huidige kabinetsbeleid voorstaat.

Het gaat om ongeveer tweeduizend ouderen die nu op zichzelf wonen met een zogeheten Volledig Pakket Thuis (VPT).

In dat pakket is een groot aantal voorzieningen opgenomen die deze ouderen ook tot hun beschikking hadden toen ze nog in een verzorgingshuis woonden. Veel van die huizen zijn de afgelopen tijd gesloten vanwege het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Bewoners kregen de kans om met een breed pakket aan zorg weer op zichzelf te gaan wonen.

Verhuizen
Maar in de nieuwe Wet langdurige zorg staat dat dit uitgebreide pakket voor mensen die relatief lichte zorg vragen, dit jaar eindigt. Ouderen worden inmiddels door zorgkantoren per telefoon of per brief voor de keuze gesteld: Of u verhuist (terug) naar een verzorgingshuis, óf u bent voor uw zorg straks aangewezen op de gemeente en uw zorgverzekeraar. Ouderen houden dan recht op verzorging of verpleging, maar verliezen hun recht op het volledige pakket aan voorzieningen.

Zorgorganisaties waarmee Trouw sprak, zitten ermee in hun maag. Een woordvoerder van Zorggroep Solis uit Deventer laat weten dat de weg terug naar het verzorgingshuis lastig is, omdat hier inmiddels leegstand is ontstaan. Het zou er 'niet prettig' meer wonen zijn.

John Wittenaar, locatiemanager bij de Gelderse ZZG Zorggroep vindt het niet gepast om ouderen hiermee lastig te vallen. "Ik begrijp niets van deze regeling. Het gaat in heel Nederland om een paar duizend mensen. Laat die ouderen toch met rust."

Onder meer de zorgkantoren van Achmea en CZ zijn al begonnen met het aanschrijven en bellen van de ouderen. In totaal gaan er duizenden brieven de deur uit waarin ouderen gevraagd wordt een keuze te maken.

'Idiote situatie'
Wilna Wind, voorzitter van patiëntenfederatie NPCF, spreekt over een 'idiote' situatie. Volgens haar staat het haaks op het beleid van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om ouderen langer thuis te laten wonen.

Ook Actiz, de branchevereniging voor zorgorganisaties is fel tegen. ­Directeur Aad Koster wil er bij de ­politiek op aandringen om het pakket met zorg aan huis voor deze ouderen te behouden.

Uit de eerste reacties die bij zorgkantoren binnendruppelden, blijkt dat een deel van de ouderen hun recht om in een verzorgingshuis te wonen wil verzilveren. Die keuze is volgens adviesbureau Berenschot begrijpelijk.

Het bureau rekende Trouw voor dat deze ouderen voor nog maar een paar honderd euro aan extra diensten zullen ontvangen, als ze onder de gemeente komen te vallen.

Nu hebben ze recht op een pakket ter waarde van 1100 euro aan onder meer eten, drinken, huishoudelijke hulp, begeleiding naar het ziekenhuis, de was en alarmering.

Een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn wijst erop dat ouderen die voor zorg van de gemeente en de zorgverzekeraars kiezen, daar later altijd op kunnen terugkomen. Als ze zich bedenken, kunnen ze volgens hem altijd nog kiezen voor opname in een verzorgingshuis.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie