Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bitcoins blijken na Cyprus gewild alternatief voor euro's of dollars

Home

Redactie

©

Het was altijd een soort financiële curiositeit, maar sinds de crisis op Cyprus zijn bitcoins bezig aan een serieuze opmars. Was de virtuele munt in februari nog 15 euro waard, deze week brak de bitcoin de grens van 100 euro.

Een bitcoin is een online betalingseenheid waar geen bank of staat aan te pas komt. De munt met een licht anarchistische randje werd in 2009 geïntroduceerd door een anoniem gebleven programmeur die de geldpers verving voor ingewikkelde algoritmes.

De programmeur die onder de naam Satoshi Nakamoto opereerde, zette zijn systeem op als reactie op de dominantie van de dollar en de euro. Die traditionele valuta zijn geheel gebaseerd op vertrouwen. Een euromuntje is een euro waard omdat men daar nu eenmaal op vertrouwt. En juist met dat vertrouwen is de laatste jaren iets mis.

De kwestie Cyprus heeft daar zeker toe bijgedragen. Eerst ging het depositiegarantiestelsel wel op de schop, later waren het alleen de echt grote spaarders die fors moesten inleveren. Door de onzekerheid die dat met zich meebracht, nam een toenemend aantal mensen hun toevlucht tot bitcoins. Vooral vanuit de zuidelijke eurolanden zagen experts een stijgende vraag.

Geen inflatie
Een tweede reden voor de populariteit van bitcoins, is het gelimiteerde aantal eenheden. Het systeem is gebaseerd op schaarste. Computers berekenen via een gecodeerde formule hoeveel nieuwe bitcoins er jaarlijks bij mogen komen.

Momenteel zijn rond de 11 miljoen bitcoins in omloop. Bij de huidige waarde van 107 euro per bitcoin is dat goed voor een totale waarde van meer dan een miljard euro. In het jaar 2140 moet het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins worden bereikt.

Analisten vergelijken bitcoins met goud dat ook is gebaseerd op schaarste en daardoor evenmin last heeft van centrale bankiers die de geldpersen aanzetten en de inflatie aanjagen. Dat is precies wat er momenteel gebeurt in onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. Daarom ook dat een Canadees die zijn huis te koop zette liever in bitcoins betaald wilde worden dan in Canadese dollars. Ook in Capelle aan den IJssel staat een huis voor 6000 bitcoins te koop.

Nadelen aan het virtuele geld zijn er ook. Net als bij goud is het gevoelig voor een rush. Het lijkt er op dat momenteel ook zo'n rush gaande is en de huidige hoge koers van bitcoins het gevolg zijn van speculatie. Daarnaast is een digitale munt gevoelig voor hackers. Zo is afgelopen jaar al voor meer dan twee ton aan bitcoins gestolen.

Deel dit artikel