Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bitcoin maakt handel criminelen te simpel

Home

Jan Kleinnijenhuis

Een sticker op het raam van een kroeg in Berlijn geeft aan dat er met Bitcoins betaald kan worden. © Getty Images

Het is het ultieme betaalmiddel voor een selecte groep wiskundigen, computerdeskundigen en mensen die het vertrouwen in gangbare valuta als de euro en dollar verloren hebben. De virtuele munteenheid bitcoin zou waardevast zijn en niet te manipuleren door centrale banken die op ieder gewenst moment de drukpers kunnen aanzetten.

Een transactie in bitcoin kan buiten gewone banken om plaatsvinden, en heeft als bijkomend voordeel dat degenen die bij de handel betrokken zijn vrijwel anoniem kunnen opereren.

Het is precies die anonimiteit die bitcoin zo aantrekkelijk maakt voor transacties tussen criminelen, zo vreest Benjamin Lawsky, hoofd van de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat New York.

De afgelopen weken heeft Lawsky ongeveer 25 bedrijven gedagvaard met de vraag om meer informatie over hun praktijken. Bedrijven met namen als Coinbase, BitInstant en Coinsetter werpen zich op als handelaren in bitcoin, en stelt bedrijven en particulieren in staat om transacties virtueel af te handelen. Dat maakt de bedrijfjes voor de wet vrijwel gelijk aan banken, zo stelt Lawsky, en daarmee zouden zij ook aan dezelfde regelgeving onderhevig moeten zijn.

In de dagvaarding, die vooralsnog slechts bedoeld is als een verzoek om meer informatie, wordt de bedrijven gevraagd hoe zij omgaan met zaken als witwassen en bescherming van de tegoeden van hun klanten. Een aantal maanden geleden werd in de Verenigde Staten het bedrijf Liberty Reserve opgerold, dat volgens de autoriteiten met een eigen virtuele munt liefst 6 miljard dollar zou hebben witgewassen. Dat geld werd volgens de aanklacht onder andere verdiend met drugssmokkel, creditcardfraude en kinderporno.

Sfeer van criminaliteit
Gewone banken moeten aan de toezichthouder duidelijk maken hoe zij ervoor zorgen dat zij niet gebruikt worden voor dergelijke witwaspraktijken. In het verleden zijn forse boetes uitgedeeld aan banken die bijvoorbeeld geld uit landen als Iran en Cuba naar de Verenigde Staten sluisden. Zowel ING als ABN Amro hebben eerder honderden miljoenen euro boete betaald vanwege overtredingen.

Volgens Lawsky is het zowel voor de maatschappij als voor de bitcoin-banken zelf goed als de sfeer van criminaliteit rond de virtuele munt wordt weggenomen. De bedrijven wordt daarom gevraagd mee te denken wat voor soort regelgeving nodig is om ervoor te zorgen dat bitcoin, en andere virtuele munten, niet de eerste keus zijn voor criminelen om hun geld wit te wassen.

Op internet wordt bitcoin inderdaad vrij openlijk gebruikt als betaalmiddel voor bijvoorbeeld illegale drugs als heroïne. Maar, zo zeggen de voorstanders, hetzelfde geldt voor dollars. Het enige verschil is dat bitcoin moeilijker te traceren is, doordat de bedrijfjes die als banken optreden de anonimiteit van hun klanten garanderen. En dat is precies wat toezichthouder Lawsky wil aanpakken door de aan bitcoin gelieerde bedrijven met zware regeldruk te dreigen.

De verwachting is dat er maar weinig van de huidige bedrijven kunnen voldoen aan dezelfde strenge eisen die nu aan banken worden opgelegd.

Wat is bitcoin?
Bitcoin is een vorm van cryptografisch geld, oftewel een virtuele munt die 'gewonnen' wordt door computers. In 2008 werd het concept voor het eerst beschreven door Satoshi Nakamoto - een pseudoniem van een persoon of een groep mensen die in 2009 de software schreef waarmee bitcoins worden ontdekt. De rekenkracht van een computer bepaalt hoe snel een bitcoin wordt gewonnen.

Nu al staat vast dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen bitcoin ontdekt kunnen worden. Het tempo waarin halveert iedere vier jaar, waardoor de huidige 11 miljoen bitcoin pas in 2140 zijn uitgegroeid tot de voorspelde 21 miljoen. De waarde van een bitcoin fluctueert sterk: begin dit jaar stond de virtuele munt op 13 dollar, in april werd een piek van ruim 260 dollar bereikt. Inmiddels is een bitcoin ongeveer 100 dollar waard.

Lees verder na de advertentie

 
Een aantal maanden geleden werd het bedrijf Liberty Reserve opgerold, dat volgens de autoriteiten met een eigen virtuele munt 6 miljard dollar zou hebben witgewassen.

Deel dit artikel