Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bisdom tikt kerk op de vingers: geen viering met protestanten

Home

Robin de Wever

Bisschop Antoon Hurkmans © ANP

De rooms-katholieke parochie van het Brabantse dorp Lierop mag zondag geen gezamenlijke viering houden met een protestantse gemeente. Het bisdom Den Bosch heeft de viering verboden en zou spreken van een 'kerkelijk misdrijf'.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Het bisdom zou in een brief aan de Heilige Naam Jezus-parochie gedreigd hebben met kerkelijke sancties als de viering door zou gaan. 'Om sancties tegen onze pastoor te voorkomen, geven wij gehoor aan deze oproep van het bisdom', schrijft de parochie op haar website.

'Dit doen wij met schaamte naar de protestantse gemeente en onze parochianen. Dit doen wij met boosheid naar ons bisdom, dat genadeloos het volgen van regels oplegt aan mensen van goede wil.'

Direct een pittige brief
In de Lieropse kerk vindt zondag geen dienst plaats; de kerk is gesloten en er zal een vredesvlag halfstok hangen. De parochie zegt vooral boos te zijn dat het bisdom geen contact heeft gezocht, maar direct een brief heeft gestuurd.

Eerder deze maand verbood bisschop Antoon Hurkmans een oecumenische viering tijdens een ziekentriduüm, een meerdaags evenement waarbij onder meer langdurig zieken en gehandicapten in het zonnetje gezet worden. Die viering zou mede geleid worden door de dominee die ook aanstaande zondag zou voorgaan, Eline van Iperen.

Rebelse parochie
Het bisdom Den Bosch was de afgelopen maanden meermaals in het nieuws omdat het 'rebelse' pastoors en parochies op de vingers tikte. Zo probeerde hulpbisschop Rob Mutsaerts, die als conservatief bekend staat, een einde te maken aan de eigenzinnigheid in de Bossche San Salvator-parochie.

In die parochie gingen onder meer protestantse dominees en uitgetreden priesters voor. Toen Mutsaerts besloot om de parochie tijdelijk zelf te leiden en zo orde op zaken te stellen, stapte het overgrote deel van de parochianen op.

Een priester die samenwoonde met zijn vriendin kreeg in februari te horen dat hij haar moest verlaten of zijn ambt moest neerleggen. Hij koos voor dat laatste.

Lees verder na de advertentie

 
Om sancties tegen onze pastoor te voorkomen, geven wij gehoor aan deze oproep van het bisdom
De parochie op haar website

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie