Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bioscoopgeweld was opeens echt

Home

Bas den Hond

Judy Goos omhelst Isaiah Bow, de vriend van haar dochter. Hij rende terug de bioscoop in om zijn vriendin te halen. © AP

Hij moet in het donker een beetje op Batman hebben geleken. Maar de man die even na middernacht in Aurora, bij Denver, het vuur opende tijdens de première van 'The Dark Knight Rises' droeg geen masker en cape maar een moderne wapenrusting: kogelvrij vest en broek, keel- en kruisbeschermer, een gasmasker en een kogelbestendige helm.

In enkele minuten wist hij met hagelgeweer, pistool en automatisch geweer 71 mensen te raken, waarvan er tien ter plaatse stierven en twee later in het ziekenhuis.

"Elke paar seconden ging het boem, boem, boem", zei Jennifer Seeger, die vlakbij hem in de zaal zat en eerst dacht dat de schietgeluiden bij de filmvoorstelling hoorden. "Gloeiend hete hulzen vielen op mijn hoofd."

Kritieke toestand
Van de 59 gewonden waren er gisteravond enkelen nog in kritieke toestand, de politie kon tijdens een persconferentie nog niet precies zeggen hoeveel. Evenmin werd daar iets bekend gemaakt over het motief van de 24-jarige James Egan Holmes, een inwoner van Aurora met tot dan toe niet meer op zijn kerfstok dan één bekeuring voor te hard rijden. Hij verzette zich niet tijdens zijn arrestatie, en waarschuwde dat er bommen op scherp stonden in zijn huis. Dat leek gisteravond inderdaad zo te zijn.

De moordpartij wekte in heel de VS ontzetting. Dat iemand met of zonder geestelijke problemen om zich heen schiet komt geregeld voor, maar zoveel doden waren er niet meer gevallen sinds de schietpartij door miltair psychiater en geradicaliseerd moslim Nidal Hassan in Fort Hood in 2009. Het totaal aantal getroffenen is zelfs een record.

En de moordpartij in Aurora verstoorde een onschuldig nationaal feestje, de aankomst in de bioscopen van een film waar met meer dan gewone voorpret naar was uitgekeken: het laatste deel van Batman-trilogie van regisseur Christopher Nolan.

In Florida brak president Barack Obama een campagne-reis af. Tijdens de laatste bijeenkomst die hij nog aandeed, verving hij zijn politieke toespraak door een oproep, de nabestaanden te steunen en hield hij een moment stilte. Zowel zijn campagne als die van uitdager Mitt Romney liggen vandaag stil.

Wapenbezit
Schietpartijen met veel doden doen in de VS meestal kort de discussie opleven over het wapenbezit, een door de grondwet beschermd recht waar veel mensen gebruik van maken. Door rechts Amerika wordt Obama ervan verdacht alle wapenbezit te willen verbieden, maar hij heeft de afgelopen drieëneenhalf jaar zijn vingers niet aan het onderwerp gebrand.

In zijn campagne in 2008 riep hij nog op tot een verbod op militaire automatische wapens, van het soort dat Holmes gisteren gebruikte.

Een oproep om het wapenbezit te beperken kwam wel van de burgemeester van New York, Michael Bloomberg. "Troostende woorden zijn prima", zei hij, "maar het is nu wel eens tijd dat de twee die president van de VS willen worden, ons vertellen wat ze hieraan willen doen. Want het is duidelijk een probleem in het hele land. En elke keer zegt iedereen: is het niet tragisch?"

Film en geweld, een glibberig pad
De nieuwe Batman-film 'The Dark Knight Rises', deed vorige week al stof opwaaien. De film ontketende in de periode voor de première een aan hysterie grenzend fangedrag. De gerenommeerde Amerikaanse filmrecensie-website 'Rotten Tomatoes' schrapte afgelopen week voor het eerst zelfs de mogelijkheid om te reageren op recensies. De reacties op journalisten die kritiek hadden op het sluitstuk van Christopher Nolans Batman-trilogie waren extreem haatdragend.

Enkele Amerikaanse journalisten die kanttekeningen plaatsten bij de nieuwe Batman-film, ontvingen zelfs doodsbedreigingen. Dat was nog voordat er een millimeter van de film te zien was geweest.

Onmiddellijk na de moordpartij in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora (Colorado), waar een première plaatsvond van de Batman-film brandde de discussie los over een eventueel verband tussen het geweld in de film, en het geweld van de dader.

Volgens enkele media zei de dader tegen de politie dat hij 'The Joker' was, de slechterik in de vorige Batmanfilm van regisseur Christopher Nolan.

In het verleden is vaker een verband gezocht tussen films en geweld. Bijvoorbeeld toen daders van mishandeling, verkrachting en moord in Engeland zeiden geïnspireerd te zijn door Stanley Kubricks 'A Clockwork Orange' (1971). De controverse liep in de jaren zeventig zo hoog op dat Kubrick besloot zijn film in Engeland uit roulatie te halen. In de Verenigde Staten werd hij zwaar gecensureerd.

Een andere twist betrof de film 'Natural Born Killers' (1994) van Quentin Tarantino (script) en Oliver Stone (regie) waarin een jong stel plunderend en moordend door Amerika trok. Een 17-jarige moordenaar uit Salt Lake City was er naar eigen zeggen door geïnspireerd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie