Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bio-industrie (2)

Home

Amsterdam Marion Bienes en voorzitter Stichting Afschaffing Dierproeven

Ik ben Joods. In 1943 heb ik eerst drie maanden ondergedoken gezeten. Na vijf weken Oranjehotel afgevoerd naar Westerbork. Na vijf maanden met m'n vader en broer doorgevoerd naar Bergen Belsen, waar ik veertien maanden verbleef. Ik ben m'n familie kwijtgeraakt, en heb m'n eigen leven als door een wonder mogen behouden.

Vanaf de oorlog ben ik ervan overtuigd dat het verschrikkelijk leed dat wij dieren aandoen, volledig vergelijkbaar is met het krankzinnige leed dat miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Ook wij werden opeengepakt in veewagens afgevoerd na daar eerst met stokken ingeslagen te zijn, onder uiterst beroerde en uitzichtloze omstandigheden in donkere barakken gehuisvest, moesten toezien hoe lotgenoten naar de gaskamers gingen, terwijl hun stoffelijke resten met bulldozers bijeen geschoven werden om te worden vernietigd. Beestachtig was de wijze waarop de SS ons behandelde, en beestachtig is ook de wijze waarop varkens en kippen in de bio-industrie gehuisvest zijn.

Concentratiekampen zijn in alle omstandigheden concentratiekampen, of ze nu mensen of dieren huisvesten. Ze zijn in strijd met de menselijke waardigheid en een aanklacht tegen wat we beschaving noemen. Robert Long, ga door, je staat aan de goede kant. Ik hoop dat meer mensen dat ontdekken en hun oogkleppen inruilen voor respect voor alles wat leeft.

Deel dit artikel