Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Binnenkort kwart meer stroom uit zonnepanelen?

Home

Vincent Dekker

Een testexemplaar van de nieuwe, beter presterende zonnecel. (Foto Cambridge University)
Weblog

Zonnepanelen worden al zo'n halve eeuw gemaakt, maar de laatste tijd lijkt er wel weer een versnelling in de ontwikkeling te zitten. Britse onderzoekers denken dat ze er 25 procent meer energie uit kunnen peuren.

Wanneer de techniek daadwerkelijk in zonnepanelen verwerkt gaat worden, en hoeveel die panelen dan moeten kosten, is nog niet duidelijk. Maar Britse onderzoekers van de universiteit van Cambridge hopen een belangrijke sprong voorwaarts richting grootschalige zonnestroom mogelijk te maken.
Onder leiding van de professoren Neil Greenham en Sir Richard  Friend heeft een onderzoeksteam een methode ontwikkeld om meer kleuren van het daglicht te benutten voor het produceren van stroom.
De huidige zonnecellen kunnen eigenlijk maar een deel van het licht omzetten in stroom. De rest, vooral het blauwe licht, wordt omgezet in warmte, zo melden ze in een bericht op de website van de universiteit.
Het laatste is dubbel jammer, want hoe warmer een zonnepaneel wordt, althans boven de 25 graden celsius, hoe slechter ze gaan presteren.
Door die beperking, komt de huidige generatie zonnepanelen niet verder dan een rendement van 34 procent. Twee derde van het licht blijft dus 'onbenut'. De nieuwe vinding van Greenham en  Friend kan ook de energie uit blauw licht omzetten en schroeft het rendement op van 34 naar 44 procent. Bijkomend voordeel zou moeten zijn dat de nieuwe zonnecellen ook nog eens goedkoper te maken zouden moeten zijn dan de huidige op silicium gebaseerde cellen.

Kleinere opslag
Wat mij betreft: ik kan niet wachten. Ik heb weliswaar al zonnepanelen op mijn dak, maar heb nog plaats voor meer. Extra panelen met een hoger rendement zouden een deel van mijn opslagprobleem kunnen oplossen.
Als ik meer stroom van mij dak haal, krijg ik pas later in het jaar te maken met het moment dat mijn dagelijks stroomgebruik groter wordt dan mijn productie, en is die omslag in omgekeerde richting al vroeger in het jaar het geval. Nu, half februari, leveren mijn panelen op sommige dagen al weer bijna net zo veel op als ik gebruik, 6,5 om 7 of 8 kWh. Ik gok erop dat ik per 1 maart weer in mijn eigen dagelijkse stroombehoefte kan voorzien. Dan heb ik dus alleen een accu nodig die groot genoeg is om de stroom op te slaan die ik dezelfde avond en nacht nodig heb. Een paar kiloWattuur dus.
Als ik meer stroom van mijn dak krijg, wordt dat omslagpunt wellicht al op 1 februari  bereikt en kan ik tot 1 november mezelf met zo'n bescheiden accu bedruipen. Dan heb ik nog maar voor twee maanden een aansluiting op het net nodig.
Of een accu die voor die twee maanden pakweg 500 kWh moet kunnen opslaan. Ook die zal nog kostbaar en groot zijn, maar toch: de zonnecellen uit Cambridge zouden mijn onafhankelijkheid al een heel stuk dichterbij brengen!
Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie