Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bilderberg-borrelpraat: China, Rusland, internet en het Midden-Oosten

Home

Redactie

De Duitse politie staat klaar voor de beveiliging van de Bilderberg-conferentie. © epa

De geheimzinnige jaarlijkse Bilderberg-conferentie begint vandaag in het hotel Taschenbergpalais in Dresden. Maar echt geheimzinnig is de bijeenkomst van prominenten uit politiek, zakenleven en medialand al lang niet meer. De agenda is bekend, de deelnemers zijn bekend en hoewel de conferentie al voor de 65ste keer wordt gehouden, zucht de wereld nog steeds niet onder een 'Bilderberg dictatuur'.

Elk jaar klinkt er protest over de achterkamertjes politiek van de Bilderberg-conferentie. Notulen van wat er is besproken worden nooit openbaar gemaakt. Critici vrezen dat op de besloten bijeenkomst afspraken worden gemaakt die het democratische daglicht niet kunnen verdragen. Anderen beweren dat het meer een informele netwerkbijeenkomst is waar in alle beslotenheid en vrijheid kan worden gediscussieerd over actuele zaken.

Nederlandse deelnemers
Voor Nederland zijn dit jaar koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte aanwezig. Prinses Beatrix laat voor het eerst sinds 1976 verstek gaan, evenals de Spaanse koningin Sofia die de conferentie ook regelmatig bezoekt. De koning is niet nieuw op de bijeenkomst: hij vergezelde zijn moeder eerder in 2001 en 2008.

De conferentie werd in 1954 voor het eerst gehouden, mede op initiatief van prins Bernhard. Dit jaar zijn er 130 deelnemers uit twintig landen. Behalve politici zijn onder meer ook directeuren van multinationals, invloedrijke media en grote instellingen zoals de Wereldbank uitgenodigd. De conferentie duurt tot 12 juni en op de agenda staan behalve onder meer China, veiligheid op het internet, Rusland en het Midden-Oosten.

Deel dit artikel