Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bijna 40 procent CDA-stemmers heeft spijt

Home

Van onze redactie politiek

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom en lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma na afloop van de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma 2012-2017. © ANP

Iets meer dan 38 procent van de kiezers die in 2010 op het CDA stemden, heeft spijt van zijn of haar keuze. Deze kiezers zullen vooral uitwijken naar VVD en D66, voorspelt Kieskompas, waarmee Trouw samenwerkt. De ChristenUnie en SGP profiteren er nauwelijks van.

Voor christelijke kiezers zijn de christelijke partijen niet meer de belangrijkste opties. Dat is in de eerste plaats de VVD (18 procent), daarna CDA, vervolgens SP, D66 en PvdA en pas daarna de ChristenUnie. De SGP komt op de negende plaats van favoriete partijen onder christenen.

Het aantal kiezers dat op een christelijke partij stemt, is al decennia aan het dalen. Dit treft vooral het CDA. ChristenUnie en SGP hebben er nauwelijks last van. De voorgangers van het CDA (ARP, CHU en KVP) haalden in 1963 nog meer dan 50 procent van de stemmen. Als de peilingen kloppen voor het CDA zal het op 12 september minder dan 10 procent zijn, aldus Kieskompas.

Deel dit artikel