Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bijenkorf-concern wacht met aandeelhoudersvergadering op oordeel Brussel

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), moederconcern van onder andere Bijenkorf, M & S Mode, Prénatal en Amici, heeft de aandeelhoudersvergadering van 12 mei uitgesteld. Het bedrijf wil die vergadering pas houden als de Europese Commissie een oordeel heeft over de voorgenomen fusie met Vendex, en dat komt later dan verwacht.

Dat heeft KBB gisteren bekendgemaakt. Tijdens de vergadering van 12 mei kunnen de aandeelhouders zich uitspreken over het overnamebod dat Vendex heeft gepresenteerd. Vendex wil 145 gulden per aandeel betalen. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters vindt 42 procent van de aandeelhouders van KBB dat te weinig, en zullen zij weigeren hun stukken tegen die prijs te verkopen.

KBB ging er steeds van uit dat de Europese Commissie in april een reactie zou geven op het voorgenomen samengaan met Vendex. Brussel bekijkt of de bedrijven samen niet een te groot marktaandeel opslokken. Als dat wel het geval is, steekt de commissie een stokje voor het samengaan. KBB verwacht het oordeel van de Commissie nu in de eerste helft van mei. “We moeten honderdduizend vragen beantwoorden voordat de Commissie de aanvraag überhaupt in behandeling neemt”, zegt de KBB-woordvoerster, die ontkent dat de vertraging er op duidt dat Brussel nu al problemen in de fusie zou zien. “Onze antwoorden lokken weer nieuwe vragen uit. Zeggen wij bijvoorbeeld dat het regent, wil de Commissie weten of het miezert of stortregent.”

Zo gauw duidelijk is wanneer Brussel met een oordeel komt, wordt een nieuwe datum geprikt voor de KBB-aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders van Vendex hoeven zich niet uit te spreken over overname; hun vergadering, gepland op 13 mei, gaat dan ook gewoon door.

Het gaat het Bijenkorfconcern nog steeds niet voor de wind, blijkt uit de laatste cijfers, die lopen tot en met januari van dit jaar. Ondanks de opening van 21 vestigingen in België en ruimere openingstijden, daalde de omzet van Hema met 0,3 procent tot 2,4 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat daalde tot ongeveer een derde van dat van vorig jaar. Ook de modezaken van Amici scoorden slecht. Modeketen M & S klimt uit een dal en Prénatal draait goed.

Het concern laat ook in het midden hoe het dit jaar na het sluiten van de boeken op 31 januari heeft gedraaid. Verwacht wordt dat de groei van de Nederlandse economie in 1998 gunstig zal blijven ontwikkelen, schrijft het concern, en dat ook de detailhandelsmarkt daarvan profiteert, zij het in mindere mate. Maar: “De huidige omzetontwikkeling bij KBB onderschrijft deze verwachting vooralsnog niet.”

Deel dit artikel