Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bij Van Gaal staat alles in de computer

Home

HENK HOIJTINK

FORTALEZA - Voor Louis van Gaal is de computer al langer een voornaam hulpmiddel in zijn benadering van het voetbal. Sinds zijn tijd bij AZ (2005-2009) werkt hij nauw samen met Max Reckers, een uit het hockey afkomstige video-analist die ook in Brazilië alles van het spel van Oranje vastlegt.

De 34-jarige Reckers vertelde in 2009 in het Algemeen Dagblad van hun 'kennismaking'. "Van Gaal zei me: voetbal werkt als volgt. Dit is balbezit tegenstander, dit is omschakeling naar eigen balbezit, en dit is weer balbezit tegenstander. Ik zie jou weer terug op het moment dat je dat in je computerprogramma in beeld hebt gebracht."

Met behulp van de analyses maakte Van Gaal de provincieclub AZ in 2009 kampioen van Nederland. Daarna nam hij Reckers mee naar Bayern München, en na zijn aanstelling als bondscoach in augustus 2012 mee naar nam hij de video-analist op in zijn zware staf. Het begeleidingsteam van 28 mensen voor het WK telt een assistent van Reckers en speciaal voor het toernooi een data-analiste.

In de computerprogramma's worden de beelden van wedstrijden én trainingen van Oranje verwerkt, alsmede de beelden van mogelijke tegenstanders. Voor het bekijken van de andere landen bouwde Van Gaal een scoutingstaf op waarin hij ook menige vertrouweling opnam. Onder hen Andries Jonker en Marcel Bout. Betrekkelijk naamloze trainers, op wie Van Gaal niettemin al jaren blind vaart.

Uit de beelden van wedstrijden en trainingen wordt door Reckers in samenwerking met Van Gaals voornaamste assistent Danny Blind een selectie gemaakt. Daaruit worden films samengesteld met elementen waarvan vooraf is uitgemaakt dat Van Gaal die wil verbeteren of onder de aandacht wil brengen. "Louis van Gaal is de leraar die als voetbaltrainer met onze hulpmiddelen de ideale leeromgeving voor zijn spelers heeft gecreëerd", zei Reckers bij AZ.

In zijn volgende baan, meteen na het WK bij Manchester United, heeft Van Gaal zich ook alweer verzekerd van de diensten van zijn video-analist. Reckers wilde zelf volgens vooraf gemaakte afspraken niet over zijn werk in Brazilië naar buiten treden. In 2009 zei hij: "Van Gaal wil het psychologische proces beheersen. Voor de selectie van de beelden wil hij alles weten wat een speler te horen krijgt over zijn spel, dus óók wat journalisten tegen hem zeggen. Alle invloed rond een speler bepaalt wat de volgende prikkel is die Louis gaat geven."

Maar voetbal blijft onberekenbaar, en statistieken en gegevens kunnen relatief zijn. Reckers wees indertijd zelf al naar het seizoen vóór het kampioensjaar waarin AZ op de elfde plaats eindigde. "Vorig jaar deden we precies hetzelfde werk en ging het veel minder", zei hij destijds.

Deel dit artikel