Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bierglas helpt barman én voorkomt een kater

Home

Marinde van der Breggen

© anp

Iedereen kan het perfecte pilsje tappen met het zelfafschuimende bierglas van Frans Ditmer uit Nijmegen. Deze week won zijn FndF Glas de Horecava Innovation Award op de horecavakbeurs, in de categorie Equipment & Services. Het beeld van de barman die overtollig schuim van een versgetapt biertje afstrijkt, is binnenkort dus mogelijk verleden tijd. Hoe werkt het zelfafschuimende glas precies? Ditmer legt het uit.

Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje?
"Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder. Dat komt ook doordat het schuim dat uit het glas loopt voor het serveren zuren en bitters afvoert die vrijkomen bij het tappen. Bij veel speciaalbieren wil je juist niet zo'n schuimlaag, omdat die bitters bij zulke biertjes juist onderdeel van de smaak zijn."

Wat vinden we in Nederland de perfecte schuimlaag?
"Nederlands pils is perfect met een schuimlaag van twee vingers dik die bestaat uit minuscule koolzuurbelletjes. Kleine belletjes knappen minder snel en zorgen dus voor stevig schuim. De lichtere zuurstofbellen worden, met de zuren en bitters die de smaak negatief beïnvloeden, door de opwaartse druk van het koolzuur in het bier uit het glas geduwd. Door op het juiste moment af te schuimen, ontstaat oppervlaktespanning die er samen met de druk uit het bier voor zorgt dat de schuimlaag compact en stevig blijft."

Hoe zorgt uw glas voor zo'n schuimlaag?
"De drinkrand van ons glas loopt schuin af. Als bij het tappen opwaartse druk ontstaat door het koolzuur, lopen de lichte zuurstofbellen met de bitters en zuren automatisch van de schuimlaag af doordat ze het laagste punt zoeken. De koolzuurdruk veroorzaakt vervolgens automatisch de oppervlaktespanning, die de schuimlaag 'afsluit'. Handmatig afschuimen van je bier is dus niet meer nodig."

Het glas zou ook voorkomen dat je een kater krijgt. Hoe zit dat dan?
"Eén van de zuren die vrijkomen bij het tappen van pils is het iso-alfazuur. Dit zuur belemmert het aanmaken van het zogeheten antidiuretisch hormoon, waardoor het lichaam niet meer genoeg vocht opneemt. In een perfect afgeschuimd pilsje zit geen iso-alfazuur meer en daardoor droogt je lichaam dus minder uit als je een pilsje drinkt. Daardoor heb je minder kans op een kater."

Dankzij dit glas kunnen we nu dus meer gaan drinken?
"Je zou kunnen zeggen dat je, procentueel gezien, meer zou kunnen drinken om dezelfde kater te krijgen. Maar dat is niet ons doel. Wij willen vooral dat de smaakbeleving en de kwaliteit van het pils overal hetzelfde is. Of je nou op het terras een biertje bestelt of in het voetbalstadion, je pils heeft altijd de smaak zoals de brouwerij die bedoeld heeft."

Lees verder na de advertentie
In een perfect afgeschuimd pilsje zit geen iso-alfazuur meer en daardoor droogt je lichaam dus minder uit als je een pilsje drinkt

Deel dit artikel

In een perfect afgeschuimd pilsje zit geen iso-alfazuur meer en daardoor droogt je lichaam dus minder uit als je een pilsje drinkt