Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bieb van vrijwilligers is slecht idee

Home

RIAN VISSER en KINDERBOEKENSCHRIJVER

Alweer lees ik over bibliotheken die gaan sluiten of overgenomen worden door vrijwilligers en commerciële partijen. Vaak gaat het hier om bezuinigingen vanuit de gemeente. Ook in Uitgeest is onlangs de openbare bibliotheek gesloten en een vrijwilligersbibliotheek geopend. Deze krijgt een startkapitaal van 160.000 euro en jaarlijks 120.000 euro voor de exploitatie. De boekenvoorziening wordt in eigen beheer georganiseerd via een alternatief concept. Dit houdt in dat mensen een boek van zichzelf brengen en een ander boek halen. Zonder registratie dragen deze bibliotheken geen uitleenvergoeding af aan stichting Leenrecht, die de uitleenvergoeding int. Schrijvers, illustratoren, fotografen, vertalers en uitgevers zien de afgelopen jaren hun inkomsten uit leenvergoeding sterk (ongeveer 30 procent) dalen.

Daarnaast probeert de gemeente moedwillig de rest van de collectie onder te brengen in scholen omdat dit, zoals ze zelf schrijven, tot kostenvoordelen leidt zoals het niet betalen van uitleenvergoeding. Educatieve instellingen zijn namelijk door de wet vrijgesteld van het betalen hiervan. Inmiddels zijn al 2.500 basisscholen aangesloten bij de Bibliotheek op School (dBOS) en volgens schatting worden 20 miljoen boeken per jaar op die manier uitgeleend. Het wordt daarom tijd dat deze wet wordt aangepast.

Ook gaat de vrijwilligersbibliotheek ten koste van de werkgelegenheid in het bibliotheekwezen. De commerciële bibliotheek Karmac werkt met veel vrijwilligers, waardoor zij goedkoper kan werken dan de openbare bibliotheek. In Groot-Brittannië hebben afgelopen jaren 8000 bibliothecarissen hun baan verloren en zijn 15.000 vrijwilligers aan de slag gegaan. Gaan we hier dezelfde kant op? En is dat wat we willen?

Bibliotheekvrijwilligers denken waarschijnlijk dat ze goed werk doen door een uitleenvoorziening in stand te houden. Ze houden van boeken, respecteren de makers en willen zich inzetten voor leesbevordering. Maar door zelf de rol van bibliothecaris op zich te nemen, stoten ze vakmensen het brood uit de mond en bestelen ze schrijvers, illustratoren en uitgevers. Ze laten zich voor het karretje van bezuinigende gemeenten spannen en maken de openbare bibliotheek kapot.

Mensen, ga het niet zelf voor bibliothecaris spelen, maar strijd voor het behoud van een professionele openbare bibliotheek in elke gemeente. Lezers, boycot de vrijwilligersbibliotheek.

Deel dit artikel