Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bezorgde CDA-leden vrezen 'compassie'

Home

Van onze redactie politiek

CDA voorzitter Ruth Peetoom. © ANP

Door de term 'compassie' te bestempelen als de kern van het toekomstige CDA, zal de partij zich van leden en kiezers vervreemden. Daarvoor waarschuwt een groep van 22 bezorgde CDA'ers, waaronder een aantal wethouders en raadsleden, in een gisteren verspreid pamflet.

De initiatiefnemers vrezen dat compassie - dat letterlijk 'medelijden' betekent - aanstaande zaterdag tijdens het partijcongres in Utrecht wordt gebombadeerd tot het nieuwe fundament van het CDA. Op deze bijeenkomst presenteren drie commissies voorstellen voor de toekomst van het CDA. De commissie 'nieuwe woorden, nieuwe beelden' onder leiding van Jacobine Geel komt met plannen voor het moderniseren van de uitgangspunten. Deze zijn op dit moment: solidariteit, rentmeesterschap, publieke gerechtigheid en gespreide verantwoordelijkheid. Geel vindt deze vertrekpunten 'flets' geworden. "Ze zijn teveel overwoekerd geraakt door machtsdenken en pragmatisme", zei ze eind oktober. Volgens haar moet 'het CDA van de toekomst' zich profileren als de partij die kiest voor compassie, en die zich juist daarin onderscheidt van andere partijen. "Compassie is de ziel, het kloppend hart, de grondtoon."

De 22 CDA'ers zien daar helemaal niets in. Volgens hen staat de term haaks op dat waar het CDA altijd voor staat. "Compassie is een term die zich richt op de zwakte van mensen in plaats van op de persoonlijke verantwoordelijkheid waarop de overheid burgers met hun maatschappelijke verbanden kan aanspreken."Anders dan de huidige, 'uitstekende' uitgangspunten, vinden zij compassie een 'splijtzwam'.

"Waarom moeten mensen die zich wel thuis voelen bij het huidige kabinetsbeleid worden afgestoten?" Ook vinden ze het begrip politiek niet hanteerbaar. "Compassie is een persoonlijke houding. Een politieke partij heeft echter uitgangspunten nodig die direct vertaalbaar zijn naar beleid. Het huidige uitgangspunt solidariteit kan via beleid worden vormgegeven, zie de sociale zekerheid." Verder steekt het de leden dat de term klinkt als een tegengeluid richting het huidige kabinet. "Een begrip dat veel weg heeft van een reactie op één enkel kabinet kan op de lange termijn nooit een goede basis vormen voor een partij."

Deel dit artikel