Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bezoek Taiwanese president aan VS wekt woede Peking

Home

PEKING (AP, AFP, Reuter) - De Chinese regering heeft fel geprotesteerd tegen het Amerikaanse besluit om de Taiwanese president Lee Teng-hui toe te laten voor een privé-bezoek. Peking eist dat de beslissing ongedaan wordt gemaakt, omdat deze anders 'ernstige gevolgen' zal hebben voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.

Minister van buitenlandse zaken Qian Qichen riep de Amerikaanse ambassadeur Stapleton Roy gisteren op het matje om het protest persoonlijk over te brengen. Deze actie werd in diplomatieke kringen beschouwd als teken van ernst van de nieuwe crisis tussen Washington en Peking.

Het is het felste protest sinds 1992, toen de Amerikaanse regering besloot 150 F 16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan te verkopen. China beschouwt Taiwan als opstandige provincie en waarschuwt de wereld geen diplomatieke betrekkingen met het land te onderhouden of er militaire handel mee te bedrijven. Ook het door Taiwan gewenste lidmaatschap van de Verenigde Naties wordt door Peking tegengehouden.

Nadat de communisten in 1949 de burgeroorlog in China wonnen, vluchtten de nationalisten naar Taiwan om daar de Republiek van China (ROC) te stichten. Sinds Washington in 1979 de communistische regering van China erkende en de officiële betrekkingen met Taiwan verbrak, heeft geen Taiwanese president meer voet op Amerikaanse bodem mogen zetten. Onder druk van het Congres heeft Clinton nu echter president Lee toestemming gegeven voor een privé-bezoek van 8 tot 11 juni. Het staatshoofd wil een reünie bijwonen van de Cornell Universiteit waar hij heeft gestudeerd.

“Deze ernstige beslissing zal belangrijke consequenties hebben voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen”, zei de Chinese minister Qian. Hij sprak van “een schaamteloze daad om twee China's te creeren”, waarbij de Amerikanen zouden zijn getuind in de 'vakantie-diplomatie' van de Taiwanese president. China zegt te streven naar een 'vreedzame hereniging' met Taiwan, maar Taiwan wil een soort vorm waarin twee regeringen naast elkaar kunnen bestaan. Taipei is nog altijd bezorgd over militaire actie van China om Taiwan in te lijven.

Ondanks de harde kritiek van Peking zeiden westerse diplomaten net als tijdens de F 16-crisis drie jaar geleden geen concrete tegenmaatregelen te verwachten. Vooral op commercieel gebied is de Chinees-Amerikaanse relatie het laatste jaar goed, sinds president Clinton besloot de mensenrechtensituatie los te koppelen van de jaarlijkse vernieuwing van China's status van meestbegunstigde handelspartner. Een dreigend conflict over illegale Chinese kopieën van Amerikaanse CD's en video's werd begin dit jaar ook afgewend. Bovendien is China afhankelijk van de Amerikanen in haar pogingen toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie.

Taipei sprak gisteren zijn grote waardering uit voor de toestemming en beloofde de Amerikaanse regering wederdiensten te zullen verlenen. Taiwan is de op vier na grootste handelspartner van de VS. De Amerikaanse regeringswoordvoerder Nicholas Burns zei dat Clinton heeft besloten Lee een visum te geven wegens diens politieke hervormingen, die Taiwan tot een van de meest democratische landen van Azië hebben gemaakt.

Deel dit artikel