Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beyoncé is hot, Paris is not

Home

Twintig jaar geleden hingen meisjeskamers vol met posters van hun idool. Destijds was er niet zo heel veel keus: je was voor Madonna of je was voor Janet Jackson. Wie zijn de rolmodellen van nu? ,,Een rolmodel hebben is echt een beetje uit de tijd”, weet redacteur Sara Luijters van meisjesglossy Cosmogirl. ,,Meisjes hebben nu vaak een of meerdere voorbeelden op modegebied, stijliconen dus, en daarnaast vrouwen die ze bewonderen om wat ze doen of kunnen. Verder willen ze natuurlijk ook alle sappige details weten van vrouwen die verder niet zoveel kunnen, maar constant in de schijnwerpers staan.”

Rode-loperdiva, beroepsfeestganger, pornoster en erfgename Paris Hilton is zo iemand. Vele angstige moeders en vaders vragen zich af: is Paris Hilton nou ook een voorbeeld voor tienermeisjes?

,,Nee, zeker niet”, zegt Esther van den Akker van meidenblad Fancy. ,,Van Paris Hilton willen meiden wel alles lezen en ze smullen van alle roddels over haar, maar ze wordt absoluut niet als voorbeeld gezien. Hetzelfde geldt voor Britney Spears, die nu in verwarde toestand haar hoofd heeft kaalgeschoren en wegens depressiviteit in een kliniek is opgenomen. Onze lezeressen willen dat soort dingen natuurlijk wel weten, maar tegelijkertijd vinden ze het ook enorm sneu. Nee, Britney en Paris worden als vermakelijk gezien, maar ze zijn geen idolen. Ze zijn er puur voor het vermaak en jonge meisjes weten absoluut het verschil tussen entertainment en werkelijkheid.”

Volgens Van den Akker is het not done om je op een persoon te richten. ,,Dat is niet hip. Idolen zijn echt uit. Meisjes hebben tegenwoordig een aantal zogenaamde inspiratiebronnen en creëren op basis daarvan hun eigen stijl en identiteit. Van Lindsay Lohan, Sienna Miller, Kate Moss en Scarlett Johansson kijken ze bijvoorbeeld de kledingstijl af en nieuwe, opkomende sterren als Amy Winehouse en Lily Allen, geen supersterren of klassieke schoonheden, vinden ze weer leuk omdat ze apart zijn en er stoer uitzien.”

Maar gaat het dan alleen maar om uiterlijk? Luijters van Cosmogirl: ,,Tienermeisjes zijn enorm modebewust en werken ook veel om steeds de nieuwste dingen te kunnen kopen . Maar inhoud vinden ze ook belangrijk. Angelina Jolie wordt bijvoorbeeld bewonderd omdat ze kinderen uit de Derde Wereld adopteert en veel voor arme mensen doet. Goede doelen scoren op het moment erg goed. Dat is echt een trend.

Stoere meisjes met een eigen mening, zoals Avril Lavigne, zijn ook populair. Beyoncé is weer populair omdat ze een talentvolle en creatieve zakenvrouw is. Dus het gaat zeker niet alleen om de buitenkant. Het ultieme voorbeeld voor meisjes is een vrouw met beauty, brains en ballen.”

foto's Maartje Geels

Deel dit artikel