Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beurswaakhond VS pakt zwendel cryptomunt aan

Home

Hans Nauta

© rv

Investeren in nieuwe virtuele munten kan risicovol zijn, bleek deze week in de VS toen duizenden investeerders het slachtoffer werden van zwendel.

Cryptogeld is het veiligste geld dat er is, staat op de website van de virtuele munt PlexCoin: je kunt het niet kwijtraken zoals cash en bij het overboeken kijkt de bank niet mee. Maar de duizenden investeerders die sinds augustus 15 miljoen dollar in PlexCoin hebben gestoken, zijn volgens de Amerikaanse beurswaakhond het slachtoffer geworden van oplichting. De Securities and Exchange Commission (SEC) legt de handel in deze cryptomunt stil.

Lees verder na de advertentie

Waren de deelnemers te goedgelovig toen de Canadees Dominic Lacroix ze 1354 procent rendement in 29 dagen beloofde? Welnee, zeggen ze misschien zelf, gezien de spectaculaire waardestijgingen van de bitcoin. Toch was volgens de toezichthouder sprake van misleiding bij de uitgifte van tokens, de Initial Coin Offering (Ico), door zijn bedrijf PlexCorps. PlexCoin is gebaseerd op technologie van de digitale munt Ethereum.

Cyber-eenheid

PlexCoin is de eerste zaak van de nieuwe cyber-eenheid van de beurswaakhond. Die richt zich sinds september op wangedrag rond nieuwe technologieën en Ico's (lancering van cryptomunten), op het verspreiden van nepinformatie via bijvoorbeeld sociale media, op hacks en op bedreigingen voor handelsplatforms. "Deze kwestie heeft alle karakteristieken van cyber-zwendel. Dit is precies het soort misdragingen waar we achteraan gaan", zei Robert Cohen, hoofd van de cyber-eenheid.

De SEC heeft de bezittingen van PlexCorps, Lacroix en zijn partner bevroren, eist een boete, wil teruggave van het geld met rente en wil het Lacroix verbieden nogmaals ergens directeur te worden.

De cryptovaluta worden zo groot dat toe­zicht­hou­ders ze niet veel langer kunnen negeren

Initial Coin Offering is als begrip afgeleid van Initial Public Offering, oftewel een beursgang met aandelen. Het is een methode om kapitaal op te halen. De SEC ziet de virtuele munten die worden verkocht in bepaalde situaties als 'securities' oftewel waardepapieren. Als ze dat zijn, moeten de aanbieding en verkoop van virtuele munten voldoen aan de wet. En de uitgever ervan moet zich registreren bij de SEC, wat bij PlexCoin niet was gebeurd.

Er zijn ruim 1300 virtuele munten zoals bitcoin. Wie eraan meedoet, kan hoog vliegen en snel rijk worden, of diep vallen en zijn geld verliezen. De SEC waarschuwde in augustus dat fraudeurs graag nieuwe technologieën gebruiken om slachtoffers met een buitenkansje te strikken. "Het is relatief gemakkelijk voor wie dan ook om met blockchain-technologie een Ico te creëren die er indrukwekkend uitziet, maar in werkelijkheid oplichting kan zijn", aldus de SEC.

Misleiding en oplichting

In Nederland raadde de Autoriteit Financiële Markten consumenten vorige maand af in te gaan op Initial Coin Offerings. "Deze uitgifte van digitale tokens om vooral start-ups te financieren is kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De hype rondom cryptocurrencies en Ico's kan investeerders verblinden voor deze risico's."

De AFM noemt het een gevaarlijke cocktail. Veel Ico's vallen ook buiten het toezicht van de AFM, omdat er volgens de Wet op het financieel toezicht geen sprake is van een financieel product. In deze gevallen is alleen de Autoriteit Consument & Markt bevoegd om op treden.

Inmiddels worden de cryptovaluta zo groot dat toezichthouders ze niet veel langer kunnen negeren, stelt onder meer columnist James Mackintosh van de Wall Street Journal. Het virtuele geld raakt namelijk steeds meer verweven met het reguliere financiële systeem. Dat gebeurt doordat fondsen bitcoin aanbieden bij gevestigde investeerders. En vanaf volgende week is het mogelijk om in bitcoin-futures te handelen, net zoals bij olie en goud. Daarmee kunnen speculanten geld verdienen of verliezen aan koersdalingen en -stijgingen.

Lees ook: hoe word je cryptomiljonair?

In de week dat de bitcoin door de barrière van 10.000 dollar schoot, verzamelden 150 experts en fans van de cryptomunten zich op een congres in Ede. Trouw ging op zoek naar een antwoord op die ene vraag: moeten wij ook van die munten kopen, of is het een bubbel?

Lees ook: met bitcoin is witwassen kinderspel

Het OM heeft het druk met criminelen die geld met bitcoins witwassen. Dat gaat steeds vernuftiger.

Deel dit artikel

De cryptovaluta worden zo groot dat toe­zicht­hou­ders ze niet veel langer kunnen negeren