Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beursgang Libertel brengt ING miljarden

Home

Van onze redactie economie

De beursgang van het mobiele-telecombedrijf Libertel levert bankverzekeraar ING minimaal 2,8 en maximaal 3,9 miljard gulden op. De opbrengst is, meldt een ING-zegsman, grotendeels boekwinst.

Beleggers kunnen zich twee weken lang inschrijven op aandelen Libertel. De prijs per aandeel komt tussen 18 en 23 euro (39,70 en 50,70 gulden) te liggen. In eerste instantie worden 70,3 miljoen aandelen uitgegeven. Als er veel belangstelling is, worden nog eens 7,8 miljoen aandelen toegewezen. De definitieve prijs wordt op (of rond) 14 juni bekendgemaakt. Op 15 juni kan voor het eerst in het aandeel worden gehandeld, althans volgens de huidige planning.

Het gros van de aandelen is niet vrij verhandelbaar. Libertel blijft voor 70 procent in handen van het Britse Vodafone. ING houdt, na de emissie, een belang van minimaal 5 en maximaal 7,5 procent. Bij de oprichting van Libertel in 1995 had ING 52 procent van de aandelen.

Dat grote belang heeft ING geen windeieren gelegd. Libertel was in 1995 het tweede bedrijf, na KPN Telecom, dat een vergunning kreeg om mobiele telefonie aan te bieden. Naast ING en Vodafone hadden toen ook Vendex, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij Liof, Internatio-Müller en Macintosh een belang in het telecombedrijf. Aan de verkoop van hun aandelen, begin 1998, hielden Vendex en Liof beide 120 miljoen gulden over. Internatio-Müller en Macintosh beurden elk 48 miljoen. De vier verkochten hun belangen aan Vodafone. ING verminderde in 1998 zijn belang in Libertel van 52 naar 38,5 en later naar 30 procent. De bankverzekeraar verdiende daar 445 miljoen gulden mee.

Libertel groeide vanaf 1995 als kool. Drie jaar lang konden Libertel en KPN Telecom de razendsnel groeiende markt voor mobiele telefonie onderling verdelen. Beide bedrijven hoefden de overheid ook niet te betalen voor de benodigde frequenties. Vorig jaar kreeg een derde bedrijf een vergunning: Telfort. De dochter van British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen betaalde daar 545 miljoen gulden voor. Sinds het begin van dit jaar zijn ook Dutchtone (France Télécom, ABN Amro en Rabobank) en Ben (Belgacom en Tele Danmark) actief. Ook zij moesten voor hun vergunningen honderden miljoenen guldens betalen. Mede daarom is het onwaarschijnlijk dat Dutchtone, Ben en de mobiele poot van Telfort al drie jaar na hun oprichting winst maken; Libertel presteerde dat wel.

Volgens het prospectus van Libertel is KPN Telecom nog altijd de grootste aanbieder van mobiele telefonie. Op 31 maart had KPN 2,42 miljoen klanten. Libertel stond op 1,38 miljoen, Telfort op 68 000, Ben op 56 000 en Dutchtone op 52 000. Hoewel vooral Dutchtone en Ben zich de afgelopen maanden suf hebben geadverteerd, is het aantal klanten van Libertel in diezelfde periode enorm toegenomen. Topman De Wit van Libertel zei daarom de concurrentie niet te vrezen.

Hij wilde echter geen uitspraak doen over de te verwachten winst over 1999. Nu er vijf aanbieders zijn is de markt te onzeker, betoogde hij. Mogelijk vreest Libertel ook onderzoeken van Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, en NMA, de instelling die beoordeelt of de regels van de vrije concurrentie wel goed worden toegepast. Beide instanties vinden het vreemd dat een telefoontje van een vast naar een mobiel toestel 90 cent moet kosten (in daluren 50 cent) terwijl een belletje dat de omgekeerde weg aflegt vaak veel goedkoper is. Het leeuwendeel van die 90 cent komt terecht bij de mobiele-telecombedrijven. De Wit erkende gisteren dat er geen technische redenen zijn waarom een telefoontje van een vast naar een mobiel toestel duurder is dan een telefoontje andersom. Volgens De Wit zou Libertel ook winst hebben gemaakt als een telefoontje van een vast naar een mobiel toestel de helft goedkoper zou zijn. Libertel maakte het afgelopen boekjaar een winst van 85 miljoen gulden. Nieuwe aandeelhouders moeten vanwege de investeringen de eerste twee jaar echter niet op dividend rekenen.

Deel dit artikel