Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bestuurder wordt goedkoper, verontwaardiging werpt vruchten af

Home

Daan Marselis

© Trouw

De loonkosten van tijdelijke bestuurders van zorginstellingen zijn sinds 2008 gedaald, blijkt uit de jaarverslagen. Trouw bracht de loonkosten en het type aanstelling van tijdelijke bestuurders in de zorg in kaart naar aanleiding van ophef over de tarieven van interim-bestuurders.

Kostten tijdelijk aangestelde en externe bestuurders in 2008 nog gemiddeld zestienduizend euro per maand, in 2012 was dat gedaald naar dertienduizend euro. Een daling van bijna twintig procent. De salarissen van vaste bestuurders blijven daarentegen redelijk stabiel. Die daalden sinds 2008 met ruim zevenhonderd euro naar gemiddeld 11.600 euro in 2012.

Het lijkt erop dat de publieke verontwaardiging over topbeloningen effect heeft. Bestuurders en toezichthouders in de zorg verwachten dat de inkomensdaling doorzet nu de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (Wnt) sinds 2013 van kracht is.

Verschil in loonkosten
Opvallend daarbij is dat vooral de allergrootste organisaties de tarieven fors omlaag brachten. Zo bracht interim-bestuurder Fred Plukker het VU medisch centrum in 2012 ruim 29.000 euro per maand in rekening voor zijn inspanningen. Het veel kleinere medisch diagnostisch centrum Atal-Medial betaalde Plukker datzelfde jaar maandelijks 47.000 euro. Het hoogste maandtarief werd gerekend door interim-bestuurder Leo Schoots. Die stuurde zijn opdrachtgever de Tergooiziekenhuizen maandelijks facturen ter waarde van ruim 50.000 euro.

Het verschil tussen de loonkosten voor tijdelijke en vaste bestuurders is het grootst bij de kleinere instellingen, zoals de Catharina Stichting in Brielle. De ouderenzorginstelling telt enkele woon-zorgcentra en een verzorgingshuis en heeft jaarlijks een omzet van 12 miljoen euro. Toch staat haar interim-bestuurder in de top-25 van hoogste maandtarieven.

Voorzitter Vera van Vliet van de raad van toezicht vindt inderdaad dat een hoog tarief opvalt. "Na aftrek van de kosten voor het bureau, de reiskostenvergoeding, btw en inkomstenbelasting blijft dan inderdaad nog altijd een heel mooi inkomen over. Ik ga er vanuit dat dat een marktconform tarief is. Wij hebben echt heel scherp onderhandeld met het bureau dat haar inschakelde."

Lees verder na de advertentie
Het lijkt erop dat de publieke ver­ont­waar­di­ging over topbeloningen effect heeft

Deel dit artikel

Het lijkt erop dat de publieke ver­ont­waar­di­ging over topbeloningen effect heeft