Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beruchte nazi Laszlo Csatary in Boedapest aangehouden

Home

Redactie

Demonstranten bij de deur van Laszlo Csatary's schuilplaats in Boedapest © afp

De Hongaarse justitie heeft Laszlo Csatary, een van de beruchtste nazi's uit de Tweede Wereldoorlog, in Boedapest aangehouden. Dat heeft het Hongaarse Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.

Na verhoor mocht hij het justitiekantoor verlaten. Hij is 30 dagen onder huisarrest geplaatst.

Csatary was tijdens de Tweede Wereldoorlog politiecommandant in het plaatsje Kosice. Daar zou hij betrokken zijn geweest bij de deportatie van bijna 16.000 Joden naar concentratiekamp Auschwitz. Csatary heeft tijdens het verhoor woensdag aangegeven dat hij onschuldig is en alleen bevelen opvolgde, aldus de aanklager.

Kosice behoorde in de oorlog tot Hongarije, maar ligt nu in Slowakije. In 1948 veroordeelde een Tsjechoslowaakse rechtbank Csatary tot de doodstraf, maar hij was naar Canada gevlucht. Daar woonde hij tot 1997, toen de Canadese autoriteiten zijn paspoort introkken. Csatary verhuisde naar Boedapest.

Nazi-jagers van het Simon Wiesenthal Centrum gaven Hongarije vorig jaar bewijs dat Csatary in Boedapest woonde. De Britse krant The Sun publiceerde het afgelopen weekeinde foto's op zijn website van een man in ondergoed, die Csatary zou zijn. Daarop groeide de druk op Hongarije om de nazi aan te houden. Tientallen jongeren kwamen maandagavond bijeen bij de woning waar hij zou leven. Ze eisten zijn arrestatie.

Deel dit artikel