Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bernard Cazeneuve nieuwe premier Frankrijk

Home

Redactie

Bernard Cazeneuve, de nieuwe Franse premier. © EPA
Benoeming

Frankrijk heeft in Bernard Cazeneuve een nieuwe premier gevonden. Hij is de opvolger van Manuel Valls, die vanmorgen zijn ontslag indiende om zich te richten op de Franse presidentsverkiezingen.

De keuze voor Cazeneuve is niet verrassend. Hij werd al gezien als de belangrijkste kandidaat. Waarschijnlijk gaat hij geen grote veranderingen in het kabinet doorvoeren, op de invulling van zijn eigen positie na.

Cazeneuve, in ambtenarenkring 'de kardinaal' genoemd vanwege zijn soms koele voorkomen, was de afgelopen twee jaar minister van binnenlandse zaken. Hij kreeg onder meer de aanslagen in Parijs en Nice op zijn bord. President Hollande prees hem daarvoor vanochtend. "De keuze voor Cazeneuve is voor een personaliteit met een grote ervaring, en iemand die met veel kennis over de veiligheidsvraagstukken en de strijd tegen terrorisme." Bruno Le Roux, voor de socialisten actief in het Franse parlement, wordt de nieuwe minister van binnenlandse zaken.

Valls kondigde gisteravond aan dat hij een gooi gaat doen naar het Franse presidentschap, nadat Hollande vorige week stelde zich niet herkiesbaar te stellen. "Ja, ik ben kandidaat", zo opende hij zijn speech in het stadje Évry, in de zaal waar hij is getrouwd. Hij zei te weten dat het moeilijk wordt, omdat de socialisten er in de peilingen niet goed voor staan. "Ik ben woedend dat het gevoel heerst dat links niet meer mee zou kunnen doen in de verkiezingen."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie