Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Berlusconi blijft erbij: Het was een grapje

Home

Van onze correspondent

BERLIJN - Silvio Berlusconi heeft gisteren herhaald dat hij slechts una battuta, een grapje, maakte toen hij woensdag een kritische Duitse europarlementariër met een kapo in een concentratiekamp vergeleek.

De Italiaanse premier betreurde gisteravond in een telefoongesprek met bondskanselier Schröder ,,dat iemand de zin van zijn grapje, dat niet anders dan ironisch was bedoeld, verkeerd zou kunnen hebben opgevat'', zo meldde de Italiaanse regering.

In Berlijn was dat heel anders overgekomen. Daar meldde de regering dat Berlusconi in dat telefoongesprek gedaan heeft wat de bondskanselier van hem had geeist: excuses aanbieden.

Berlusconi had woensdag in het Europees Parlement de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz toegevoegd dat deze geschikt zou zijn voor de rol van kapo in een film over een concentratiekamp. Daarop zei bondskanselier Schröder gisterochtend in het Duitse parlement: ,,De Italiaanse minister-president heeft het voor juist gehouden een Duitse collega in het Europees Parlement een vergelijking met een nazi op te spelden. (..) Deze vergelijking is naar inhoud en vorm een ontsporing en volstrekt onaanvaardbaar. Ik verwacht dat de Italiaanse minister-president zich in alle opzichten voor deze onaanvaardbare vergelijking verontschuldigt.'' Na uitstel van een voor de middag gepland telefoongesprek tussen de twee, kreeg Schröder na zessen gisteravond dan toch telefoon uit Rome, waarin Berlusconi zich volgens Berlijn wel, en volgens Rome niet verontschuldigde.

Dat Berlusconi's opmerking in Duitsland zo verkeerd is gevallen, heeft niets te maken met historische overgevoeligheid van de Duitsers, zei parlementsvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD) gisteren. Maar in een democratie mag het debat niet zo ver gaan dat een democratisch politicus met een nazi wordt vergeleken, zei hij.

De Europese Volkspartij/Europese Democraten, waartoe onder meer het CDA en Berlusconi's Forza Italia behoren, wees er gisteren op dat het incident door de sociaal-democraat Martin Schulz was veroorzaakt. ,,De president van de Europese Raad (Berlusconi -red.) werd beledigd door de heer Schulz, die onaanvaardbare opmerkingen maakte over de Italiaanse premier en het Italiaanse volk'', zei fractievoorzitter Hans-Gert Pöttering, een Duitser.

De EVP/ED-fractie verwacht nu dat Schulz zich bij Berlusconi verontschuldigt. Pöttering zei tevens het antwoord van Berlusconi op Schulz' opmerkingen 'ongepast' te hebben gevonden. Maar Berlusconi had direct na afloop van het incident al gezegd te 'betreuren' dat zijn opmerkingen ,,een effect hadden dat niet was bedoeld'', zo verdedigde Pöttering de Italiaanse premier.

Deel dit artikel