Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Benedictus heeft Vaticaan verlaten

Home

Redactie

Een helikopter met aan boord paus Benedictus XVI vliegt in de middagzon over het Sint-Pietersplein. © afp

Paus Benedictus XVI is donderdag aan het einde van de middag aangekomen in Castel Gandolfo, het pauselijk buitenverblijf waar hij de laatste uren van zijn pontificaat doorbrengt. Even tevoren verliet hij het Vaticaan per helikopter.

Onder uitvoerig klokgelui werd de paus onder toeziend oog van duizenden uitgeleide gedaan uit het kerkstaatje dat hij acht jaar als hoofd van de rooms-katholieke kerk diende. Bij het buitenverblijf in Castel Gandolfo werd hij wederom opgewacht door een grote menigte enthousiaste katholieken die juichten toen hij hen vanaf een balkon toezwaaide.

Benedictus trekt zich tot 20.00 uur in een kapel terug om te bidden, liet zijn woordvoerder eerder weten. Op dat tijdstip eindigt zijn pontificaat. Ten teken van dat einde wordt de poort van het paleis symbolisch gesloten. Kardinaal Tarcisio Bertone zal vanaf dat moment als kardinaal-camerlengo de kerk besturen tot het conclaaf van kardinalen een nieuwe paus heeft gekozen. Het is nog niet bekend wanneer dat precies zal beginnen.

Op het balkon van het paleis nam Benedictus donderdagmiddag afscheid als paus met de woorden: 'Ik ben slechts een pelgrim die zijn pad op deze aarde aan het beëindigen is'.

Op Twitter nam de paus eerder op de dag afscheid van zijn volgelingen. Hij dankte hen voor hun liefde en steun en wenste hen toe dat zij de vreugde zullen ervaren die volgt wanneer zij in hun leven Christus centraal stellen.

Kijk hieronder Benedictus' vertrek terug:

Lees verder na de advertentie
© AP
© apHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie