Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bendeleider kijkt geamuseerd toe

Home

van onze correspondent

De leider van de beruchte Juliët-bende keek gisteren geamuseerd toe hoe officier van justitie Cees van Spierenburg zijn ultieme vernedering moest ondergaan: terechtstaan wegens meineed in de Juliët-zaak, met als eis 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 voorwaardelijk.

De juridische wereld stond gisteren in de Arnhemse rechtbank op z'n kop met een officier van justitie en een politiechef als verdachten en een alweer vrijgekomen bendeleider als toeschouwer. Ontspannen volgde John J. het proces tegen de man aan wie hij indirect zijn korte gevangenisstraf te danken heeft. Het is in de Nederlandse rechtsgeschiedenis niet eerder voorgekomen dat een officier van justitie van meineed wordt verdacht. Van Spierenburg zou hebben gelogen over een afspraak met een kroongetuige, tegen wie de officier een lagere straf zou eisen in ruil voor informatie over de Juliët-bende. Politie-inspecteur Ben van Zon hoorde wegens meineed acht maanden gevangenisstraf tegen zich eisen waarvan vier voorwaardelijk.

Celstraf is volgens officier van justitie mevr. I. Gonzales nodig ,,omdat het hier twee mensen betreft die gebonden zijn om de wet te handhaven en die de wet met voeten hebben getreden''. Ze heeft overwogen om te eisen dat Van Spierenburg en Van Zon uit hun ambt worden gezet, maar laat dat over aan de betrokken ministeries. Van Spierenburg staat al bijna twee jaar op non-actief, Van Zon is nog steeds in functie bij de politie West- en Midden-Brabant. De rechtbank doet op 24 januari uitspraak.

Officier Van Spierenburg, vanuit het OM in Breda belast met de Juliët-zaak, zou als getuige 'onwaarheid' hebben gesproken over een deal die hij sloot met een bendelid, de Engelsman Perry P. De officier had P.'s belastende verklaringen nodig om andere bendeleden veroordeeld te krijgen. De naar schatting honderd leden van de gevreesde Juliët-bende oefenden in Breda een ware terreur uit. Geld kwam binnen uit drugstransport en -handel en van het ontvoeren, ernstig mishandelen en afpersen van andere criminelen. Perry P. wilde wel een boekje opendoen voor een mildere straf dan de 15 tot 20 jaar die hem boven het hoofd hing. ,,Ik had niets te verliezen. Ik moest toch iemand vertrouwen'', verklaarde P. later.

Officier Van Spierenburg ontkent niet dat hij met P. heeft gesproken over een lagere strafeis van twee jaar, maar wel dat hij daarover al in een vroeg stadium een harde toezegging heeft gedaan. Dat deed hij uiteindelijk pas (aan P.'s advocaat) een dag voordat P. in april 1997 voor de rechtbank in Breda moest verschijnen. Van Spierenburg verklaarde echter zowel tegenover de rechtbank als later tijdens het hoger beroep voor het hof in Den Bosch dat geen sprake was van een ,,concrete strafeis'' van twee jaar. Uit een stiekem gemaakte bandopname bleek dat Van Spierenburg toezegt dat hij niet meer dan twee jaar cel zal eisen. ,,Twee jaar is gewoon helemaal de bodem. Daar zit ik helemaal aan vast. Dat zul je morgen horen ook'', zegt Van Spierenburg tegen de advocaat. Voor het hof was dat aanleiding om de kroongetuige direct vrij te laten en het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Achteraf verklaart Van Spierenburg dat hij zijn toezegging deed ,,om de raadsman en de kroongetuige op de rails te houden''. De officier kon - na interventie van zijn superieuren - de belofte niet nakomen om een verzoek tot vrijlating te steunen en probeerde te redden wat er te redden viel. ,,Ik voelde me gedwongen daarbij zo ver mogelijk te gaan'', zei hij gisteren. Die opzet mislukte. Kroongetuige P. hield tegenover de rechtbank zijn mond. Van de 39 bendeleden zijn er uiteindelijk maar vijf tot relatief lichte gevangenisstraffen veroordeeld.

Het gerechtelijk vooronderzoek tegen Van Spierenburg en zijn 'volgzame' metgezel Van Zon heeft een kleine twee jaar in beslag genomen vanwege het horen van vele getuigen en het afluisteren van bandopnamen van de verschillende processen. Elk woord, elk haastig opgeschreven memo ('Cees van zins 2 jaar te eisen') is op een goudschaaltje gewogen. Voor officier van justitie Gonzales is er geen verschil tussen het 'bespreken' of 'afspreken' van een lagere strafeis. ,,Laten we wel zijn, waarom gaan een officier van justutie en een inspecteur van politie onderhandelen met een verdachte en diens raadslieden? Dat gebeurt toch alleen om iets af te spreken en niet alleen om iets te bespreken?''Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie