Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Belmondo's liefdesbaby

Home

Pieter van den Blink

Je hebt liefde en liefde. De liefde die allesverwoestend is en de liefde die leven schenkt. Liefde die kan leiden tot een moord of liefde die kan leiden tot een geboorte. De vraag is: welk van de twee is de grootste crime passionnel? De doodslag die de zanger Bertrand Cantat de actrice Marie Trintignant toebracht, heeft Frankrijk geschokt en in verwarring gebracht. Het was een en al wervelende passie tussen de twee celebs, waarom moest dat nou zo eindigen?

Terwijl Cantat nog steeds gevangen zit in Litouwen (waar, of all places, het drama begin augustus plaatsvond) verscheen er een steunbetuiging van drie van zijn kunstbroeders in de krant, gevolgd door een aantal felle reacties. Kort daarna ging Cantats huis in vlammen op. De overige leden van zijn band Noir Désir hebben er de handen vol aan om zich te distantiëren van een feest dat ter ere van Cantat gehouden werd terwijl de bloemen op het graf van de wonderschone Trintignant nog niet verwelkt waren.

Het kan ook anders. Nee, laten we zeggen; het kan er ook anders uitzien. Geen gevangenis in de Baltische staten maar een appartement in het zesde arrondissement van Parijs, felicitaties in plaats van steunbetuigingen en knallende champagne in plaats van een brandend huis. Jean-Paul Belmondo heeft een kind gekregen. De beroemde acteur is inmiddels zeventig, maar wat geeft dat! Hij is ernstig ziek, maar ook daar keek zijn geliefde Natty dwars doorheen. Zijzelf is 38. Vorig jaar tussen Kerst en Oudjaar gaf zij Belmondo het jawoord. (Anderen zeggen: ontfutselde hem het zijne.) Achteraf bezien moet zij toen ongeveer een maand in verwachting zijn geweest.

In 1989 liepen Jean-Paul en Natty allebei hun yorkshire-terrier uit te laten op Roland Garros. Het was liefde op het eerste gezicht. Niet tussen Maïa et Calypso, de terriërs, maar tussen hun baasjes. De mopsneus van de filmster begon te glimmen als nooit tevoren, de ogen van de voormalige danseres schoten vuur.

In de jaren die volgden hebben velen getracht Belmondo, Bébel voor zijn vrienden, tot inkeer te brengen. Vooral zijn kinderen uit een eerder huwelijk zagen de bui al hangen. In het Franse erfrecht prevaleren de kinderen boven een nieuwe echtgenoot, maar een nieuw kind krijgt meteen dezelfde rechten.

In 1999 trad Belmondo bijna in de voetsporen van Molière, die stierf nadat hij op het toneel een beroerte had gekregen. Belmondo speelde in de winderige havenstad Brest en niet in het Parijse Palais-Royal, maar de dramatiek van het moment moet niet minder zijn geweest dan in 1673. Na het derde bedrijf bleef het doek ineens gesloten en klonk vanuit de coulissen het S.O.S.: is er een dokter in de zaal.

Niemand weet wat zijn kinderen toen gedacht hebben. Zeker is dat Natty als eerste ter plaatse was en zich als een engel over Bébel ontfermde. In 2001 volgde een nieuwe attack, dit maal op Corsica. Van films of toneelstukken was toen al geen sprake meer.

Binnenskamers werkte Natty aan de grote premiére. Voor de andere Belmondo's zat er niets anders op dan machteloos toekijken hoe zij het appartement geheel liet overschilderen in roze en wit. De 'liefdesbaby' was in aantocht.

Kennelijk vrezend dat Bébel zou bezwijken aan de emoties, gaf president Chirac hem deze zomer nog snel een onderscheiding van verdienste. Maar ook nu hield Bébel weer stand, misschien doordat Natty hem verboden had om bij de geboorte aanwezig te zijn.

Zij heeft haar zin. Hebbes! lijken haar ogen te zeggen vanaf de foto's in de roddelbladen. Op haar schoot, half verscholen achter een yorkshire-terriër, Stella, 'ons gelukskindje'. En daarnaast Belmondo, met seniele blik, en voor wie goed kijkt, een openstaande gulp. Na twee attacks en een baby is hij meer à bout du souffle dan ooit. Hoe lang zal het nog duren voordat hij in de hemel der acteurs Marie Trintignant ontmoet, en kan zeggen: ook ik was slachtoffer van een crime passionnel.

Deel dit artikel