Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bellingcat: Buk-raket MH17 geïdentificeerd

Home

Redactie

Een Buk-raket © EPA

Het onderzoekscollectief Bellingcat claimt de Buk-installatie waarmee vlucht MH17 in juli 2014 mogelijk werd neergehaald, te hebben geïdentificeerd. Het onderzoek zou aantonen dat het voertuig onderdeel is van het derde bataljon van de 53e luchtafweerbrigade van de Russische stad Koersk.

Het gaat om de installatie die werd gefilmd in juni 2014 terwijl hij op transport was richting de vermoedelijke lanceerlocatie van de raket.  

In november 2014 identificeerde Bellingcat de lanceerinstallatie als een Buk 3x2. Het getal op de plek van de x, dat aangeeft om welk bataljon het gaat, was onleesbaar op de beschikbare beelden. Door enkele eigenschappen van de gefilmde installatie te vergelijken met foto's van verschillende Buk-installaties die online beschikbaar zijn, heeft Bellingcat het ontbrekende getal kunnen achterhalen: het gaat om een Buk 332 en dus om het derde bataljon.

Raket uitgeleend
Hoewel nu duidelijk is tot welk bataljon de gefilmde Buk-installatie behoort, wil dit niet zeggen dat het derde bataljon de installatie verplaatste van Koersk naar de grens met Oekraïne. Bellingcat heeft in een eerder rapport aangetoond dat het derde bataljon de Buk heeft uitgeleend aan het tweede bataljon van 53e luchtafweerbrigade.  

De Russische overheid ontkracht overigens alle onderzoeken van Bellingcat. In een brief naar oprichter Eliot Higgins zei de Russische regering dat de onderzoeksgroep vooringenomen is en zich baseert op 'vage filmpjes en bewust onduidelijk gemaakte foto's'. De onderzoeken van Bellingcat wijzen keer op keer naar de Russen als verantwoordelijke voor de ramp.  

Online onderzoek
Bellingcat is een burgerjournalistiek collectief dat online data en beelden gebruikt om onderzoek te doen naar onder andere de MH17 ramp. Zo kon Bellingcat het Russische bataljon dat de raket waarschijnlijk afvuurde grotendeels identificeren omdat de soldaten elkaar benoemden op Facebookfoto's. Het kantoor van Bellingcat is gevestigd in Leicester, Groot-Brittannië, en krijgt hulp van vrijwilligers wereldwijd.

Deel dit artikel