Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Belgische rechts-extremist opgepakt op Schiphol

Home

(Novum) - De Belg Siegfried Verbeke is donderdagnacht opgepakt op Schiphol. Tegen de rechts-extremist is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, omdat hij de holocaust ontkent en daarover artikelen publiceert. Ontkenning van de holocaust is strafbaar in Duitsland. Een rechter in Mannheim had daarom gevraagd om zijn uitlevering. De advocaat van Verbeke, Piet Noé, zei vrijdag op Radio 1 dat de kans groot is dat Nederland aan het verzoek zal voldoen.

De Belgische rechter weigerde eerder Verbeke aan Duitsland uit te leveren. In België lopen nog verschillende procedures tegen de man, allen vanwege inbreuken op de 'negationismewet'. Negationisme is de ontkenning van de holocaust, de moord op zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog.

Verbeke werd eerder uit het Vlaams Blok gezet, tegenwoordig het Vlaams Belang. Noé noemt hem 'een man die vrij correct omgaat met andere mensen'. Het feit dat hij getrouwd is met Filippijnse, ziet Verbeke volgens zijn raadsman als een bewijs dat negationisme geen racisme is.

Verbeke was op de hoogte van het internationale opsporingsbevel. "Het risico om in het buitenland opgepakt te worden was duidelijk aanwezig", zegt Noé. Hij noemt het dan ook 'een spijtige vergissing' om toch naar het buitenland te gaan. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze zal beslissen of hij in voorlopige hechtenis blijft. Noé noemt de aanhouding van Verbeke 'ongemeen ernstig'. Hij vreest dat Nederland de negationist zal uitleveren.

De Nederlandse minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) presenteerde vorige week plannen om holocaustontkenning ook in Nederland strafbaar te stellen.

Deel dit artikel