Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

België telt weer mee door 'Opa Waseige'

Home

Na een mislukt wereldkampioenschap en een serie belabberde oefenwedstrijden zag de Belgische voetbalbond vorig jaar september in Robert Waseige de heelmeester om het zieke nationale voetbal te genezen. ,,Ik ben geen tovenaar'', probeerde de zestigjarige opvolger van de ontslagen Leekens bij zijn aanstelling het optimisme nog te temperen.

Na overwinningen op Italië en Marokko en gelijke spelen bij Portugal en Nederland beseft de eerste Waalse bondscoach sinds de in 1976 vertrokken Goethals dat hij recht van spreken heeft en durft hij het zelfs aan Luc Nilis te passeren.

,,Luc weet dat hij op dit moment tweede keus is achter Branko Strupar en Emile Mpenza'', sprak Waseige over de PSV'er die hij na drie pogingen eindelijk weer wist over te halen om zich beschikbaar te stellen voor het nationale team. ,,Of hij op het EK wel weer van de partij is? Dat hoor je op 31 mei als ik mijn definitieve selectie moet geven.''

De Belgische voetballiefhebber weigert het hoofd te pijnigen aan de zoveelste episode van het interlandverhaal 'Luc Nilis'. Natuurlijk is het een beetje vreemd dat een trainer eerst hemel en aarde beweegt om een speler weer bij de selectie te krijgen en hem vervolgens niet oproept. Maar zelfs een vedette als Nilis staat in ieder geval voor even in de schaduw van de bondscoach die binnen zes maanden haast het onmogelijke heeft verricht.

Zelfs in Vlaanderen, waar de aanstelling van de oude Waal als bondscoach vorig jaar september de lachspieren stimuleerde. De term 'Opa Waseige', is vandaag de dag ook bij Vlamingen van ieder spoor van cynisme ontdaan en rolt liefkozend over de lippen.

Wat telt, is dat België weer meetelt. Tijdens en na het driejarige bewind van Leekens, die tot zijn ontslag maar liefst 67 spelers opriep, leek het Belgische voetbal veroordeeld tot een bijrol in Europa. Interlands werden met schrik en beven tegemoet gezien, wat restte was de nationale competitie en één of hoogstens twee voorronden in de Champions League of Uefa Cup.

Sinds de komst van Waseige is de sluier van spot en schaamte rond de nationale elf opgetrokken. Ruim drie maanden voor de openingswedstrijd tegen Zweden spreekt voetballend België weer met trots over de Rode Duivels.

De ruim 50000 kaarten voor de wedstrijd tegen Nederland zijn al weken geleden over de toonbank gegaan en de afsluitende training van gisteravond trok honderden handtekeningenjagers. ,,Het gaat inderdaad erg goed, boven verwachting zelfs'', erkent Waseige na afloop van de training voordat hij in een schuimkraag van een glas Jupiler hapt.

,,Toch ben ik geen wonderdokter of tovenaar. Ik werk alleen met een kleinere groep dan mijn voorganger. Dat geeft vertrouwen aan de jongens. Na een paar goede resultaten beseffen ze plotseling weer dat ze zelf ook best goed kunnen voetballen. Dat is een goede zaak, want niet ik maar zij moeten het doen. Laat mij maar op de achtergrond blijven. Vandaag jubileren, belooft weinig voor morgen, zeg ik altijd maar.''

De Belgische voetbalbond ziet in Waseige wel de man voor de toekomst en wil hem voor langere tijd aan zich binden. ,,Ik zal binnenkort mijn contract tot en met het wereldkampioenschap in 2002 verlengen'', verklapt de bondscoach.

,,Op de langere termijn moet ik nog meer uit de groep kunnen halen. Maar eerst maar eens kijken hoe het duel tegen Nederland verloopt. Ons spel is morgen belangrijker dan het resultaat. Pas op het EK gaat het om de punten. Dan moeten we de tweede ronde zien te halen. Nee, van meer ga ik nog niet uit. Plaatsing voor de kwartfinale zou voor België een hoofdprijs zijn.''

Opstelling België: De Wilde; Deflandre, Staelens, Crasson en Leonard; Verheyen, Vanderhaeghe, Wilmots en Goor; Emile Mpenza en Strupar.

Deel dit artikel