Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

België stelt vrouwenquota in voor overheidsinstellingen

Home

Martine Steenvoort

© anp

De Raad van State in België heeft vandaag toestemming gegeven voor een quotum voor het aantal vrouwelijke werknemers in overheidsdiensten. Dat betekent dat er binnen twee jaar 23 topvrouwen bij moeten komen.

In België is momenteel 13 procent in de federale overheidsdiensten vrouw. Aan het einde van dit jaar moet een op de zes topmanagers vrouw zijn, en eind 2013 moet al een op de drie topmanagers vrouw zijn, meldt De Standaard. Er zijn 114 topamtenaren in het land. De quotaregeling verplicht overheden het vastgestelde percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.

Het plan is afkomstig van staatssecretaris Hendrik Bogaert en vicepremier Joëlle Milquet. Hiermee krijgen vrouwen de voorkeur, wanneer meerdere kandidaten een gelijkwaardige beoordeling krijgen tijdens de selectie voor sollicitatiegesprekken. Pas als een man uitsteekt boven de andere kandidaten, krijgen vrouwen geen voorrang. 'Ik wil alle getalenteerde vrouwen oproepen te solliciteren voor een topfunctie binnen de overheid', zei Bogaert na het besluit van de Raad van State.

Milquet constateert dat, ondanks gelijke slagingspercentages voor toelatingsexamens als mannelijke collega's, vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in het top- en middenmanagement bij de overheid. Ook acties om het aantal vrouwen te vergroten hielpen niet.

In Nederland zijn geen quota opgesteld. Wel had het laatste kabinet-Balkenende streefcijfers om het aantal vrouwen op topfuncties binnen de overheid te vergroten.

Deel dit artikel