Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

België: Nederland wist al veel langer van fipronil-eieren, maar hield die informatie achter

Home

Redactie

Volgens de Belgische minister Ducarme wist de NVWA al in november 2016 dat fipronil was aangetroffen in Nederlandse eieren, maar verzuimde de organisatie dit te melden. © Dijkstra bv

Al in november 2016 zijn sporen van het giftige fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren. Dat zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) vandaag tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis in de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds november 2016 op de hoogte van het gebruik van het giftige fipronil bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Dat blijkt uit memo's die het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), 'per toeval' in handen kreeg nadat het om informatie aan Nederland had gevraagd.

Lees verder na de advertentie

De NVWA liet woensdag in een reactie weten dat in november 2016 inderdaad een tip vanuit België binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar volgens NVWA-topman Rob van Lint was er toen geen enkele aanwijzing dat er eieren besmet zouden kunnen zijn, en werden er daarom geen verdere tests gedaan of monsters afgenomen. 

De gewraakte memo werd in juli door door de NVWA aan het Nederlandse ministerie van Economische Zaken gestuurd. En in die memo schrijft de NVWA dat in november 2016 voor het eerst een tip binnenkwam over het gebruik van fipronil in legbedrijven. Op basis van 'beschikbare informatie' werd besloten dat er 'geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn bestond' en de NVWA niet direct hoefde op te treden, zo blijkt uit een rapport dat het FAVV heeft opgesteld voor de Belgische landbouwminister Dennis Ducarme.

Wanneer een land als Nederland deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem

Denis Ducarme

Begin juni wordt het in België duidelijk dat er met fipronil besmette eieren in het land zijn. Half juni beginnen de Belgen te vermoeden dat de besmetting via een bedrijf in Nederland gekomen is. België vraagt de NVWA om de klantenlijst van dat bedrijf om bij Belgische pluimveehouders monsters te kunnen nemen.

Maand vertraging

Volgens Ducarme dringt België drie keer tevergeefs aan op informatie en komt pas op 20 juli antwoord uit Nederland. Op dezelfde dag meldt het FAVV de besmetting van eieren bij de Europese Commissie. "We hebben dus een maand verloren om te kunnen testen", zei Ducarme. "En dat is een probleem. Wanneer een land als Nederland, een van de grootste exporteurs van eieren, deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem."

 Lidstaten zijn verplicht onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in te schakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

Terug van reces

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de ontstane eiercrisis. "In plaats van elkaar de schuld te geven, zouden Europese landen, het kabinet, de NVWA en de sector de handen ineen moeten slaan om de eiercrisis op te lossen. De PvdA wil van het kabinet zo snel mogelijk opheldering en een daadkrachtige aanpak van de eiercrisis in het belang van de voedselveiligheid'', zei Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA maandag.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vroeg de Tweede Kamer zelfs terug te komen van reces voor een debat. Daar was echter niet genoeg steun voor van andere partijen, omdat die eerst antwoorden willen van het kabinet. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand stelt dat de 'ellende voorkomen had kunnen worden' en dat het kabinet bovendien de Kamer niet heeft geïnformeerd. De PvdD eist nu een uitlegbrief vóór donderdagmiddag en krijgt steun van GroenLinks en SP.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, stelden gezamenlijk vragen over de affaire aan de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Landbouw en willen deze week nog een reactie. 

Wat Kamerlid Jaco Geurts (CDA) betreft moeten er eerst antwoorden op die vragen komen alvorens er een debat wordt aangevraagd. "Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden", aldus Geurts. "Het kabinet is dat ook aan de samenleving verplicht. Maar we moeten eerst die antwoorden hebben, anders kunnen we geen deugdelijk debat voeren."

Lees verder in ons dossier 'Gif in eieren'

Deel dit artikel

Wanneer een land als Nederland deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem

Denis Ducarme