Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

België houdt simpel stand

Home

sportredactie

AMSTERDAM - Marc Wilmots behoorde niet tot de Belgische selectie voor de twee play-off wedstrijden tegen Tsjechië. Na de 1-0 winst van zaterdag in Brussel, voegde hij zich bij de ploeg van bondscoach Waseige. Gisteren schoot de onverzettelijke Belg de Rode Duivels naar de eindronde van het WK.

Wilmots heeft al enige tijd last van een blessure aan het scheenbeen. In de laatste kwalificatie-wedstrijd tegen Kroatië verbeet de middenvelder de pijn. Zijn meespelen hielp de Belgen niet. Door de 1-0 nederlaag in Zagreb verdween het uitzicht op het WK van volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Twee extra duels met Tsjechië leken een loodzwaar karwei voor de Rode Duivels.

Afgelopen zaterdag moest België het zonder Wilmots stellen. Zonder de gekwetste motor maakte de thuisclub in Brussel een fletse indruk. Tegen tien Tsjechen kwam de formatie van Waseige niet verder dan een magere 1-0 zege. De Tsjechische bondscoach Chovanec verliet met een tevreden gevoel het Koning Boudewijnstadion.

Een dag later kreeg Waseige Wilmots aan de telefoon. Op aandringen van zijn trainer bij Schalke'04, Huub Stevens, stelde de middenvelder zich toch beschikbaar voor het tweede duel met de Belgen. ,,Je bent er klaar voor'', zei Stevens en Waseige nam Wilmots zonder aarzelen op in zijn selectie. ,,Zijn impact is enorm'', aldus de bondscoach.

Wilmots begon tegen de Tsjechen op de bank. Maar alleen al zijn aanwezigheid werkte heilzaam voor de Belgen, die vol vertrouwen aan het zware karwei in het koude Praag begonnen. Afgezien van een stormachtig begin van de thuisclub, kwam België eigenlijk nooit echt in de problemen. Eén grote kans er in het begin, maar De Vlieger pareerde de inzet van Lokvenc.

Na de vliegende start begon de Tsjechische ploeg steeds meer te haperen. Het spel was slordig en ondoordacht.

Evenals in Brussel konden de Italiaanse vedetten, Nedved en Poborsky, geen stempel op de wedstrijd drukken. Nedved werkte weliswaar keihard, maar kon geen openingen creëren. Poborsky was onzichtbaar en werd al na een helft vervangen.

De beste kans in de eerste helft was voor de Belgen. Uit een vrije trap van Walem kopte Sonck de bal in de hoek. De Tsjechische doelman Srnicek was net op tijd ter plekke.

Na ruim een uur kwam Wilmots in de plaats van Sonck. Vlak voor tijd bewees hij zijn waarde. Nadat Verheyen was gevloerd door Jankulovski, schoot Wilmots van elf meter raak: 0-1. Tot grote frustratie van Nedved en Baros, die door arbiter Frisk van het veld werden gestuurd, plaatste België zich voor de zesde keer op rij voor de eindronde van het WK.

Deel dit artikel