Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Belgen ruziën over wapens

Home

Van onze correspondent

BRUSSEL - Vlaamse politieke partijen zijn ontstemd over de vergunning die de Waalse wapenproducent FN heeft gekregen voor de levering van 5500 automatische wapens aan Nepal. In dat land is een gewapend conflict gaande tussen regering en Maoïstische rebellen, die de monarchie omver proberen te werpen.

De Belgische regering verleende voor het zomerreces de exportlicentie voor de wapens. Maar pas deze week werd het nieuws over de wapenorder bekend, aanvankelijk zonder de bestemming te vermelden. Buitenlandse Zaken heeft inmiddels bevestigd dat de wapens voor Nepal zijn. De Belgische minister van buitenlandse zaken Louis Michel ontkende dat er in dat land sprake is van een burgeroorlog, zoals op de eigen website van het ministerie te lezen was. Gisteren is die website aangepast.

Michel geeft voorrang aan het economisch belang van FN, een Waals bedrijf dat eigendom is van de Waalse overheid en naarstig op zoek is naar een koper. Maar volgens de oppositie en twee Vlaamse regeringspartijen is de order mogelijk in strijd met een Europese gedragscode en de Belgische wapenwet uit 1991, die wapenleveringen aan landen in oorlog of burgeroorlog verbiedt. De kleine Nieuw-Vlaamse Alliantie stapt naar de Raad van State om het besluit aan te vechten. In 1991 viel de regering-Martens over een Waalse wapenlevering aan Saoedi-Arabië.

De Duitse regering verleende eerder dit jaar geen vergunning aan een Duitse producent voor de verkoop van wapens aan Nepal.

Deel dit artikel