Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beleid bijstandsmoeders kost geld

home

Mirjam Gaasterland

Trouw schaart zich in het commentaar (30 augustus) achter het kabinetsbesluit om vrouwen met kinderen jonger dan 5 jaar te verplichten in eigen onderhoud te voorzien. Weliswaar met een enkele kanttekening over onder andere kinderopvang maar de nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid.

Gaat dat eigenlijk wel samen, een verplichting en eigen verantwoordelijkheid? Voorstanders van arbeidsplicht realiseren zich bovendien niet dat deze maatregel meer geld kost dan oplevert. Bijstandsconsulenten moeten straks alle vrouwen -maar ook mannen in dezelfde situatie- individueel beoordelen. De meesten zullen dan op individuele gronden ontheffing krijgen. Veel bijstandsconsulenten zullen een reïntegratie-advies vragen om zich in te dekken. Er blijft een groep over die sollicitatieplicht krijgt opgelegd. Dit moet dan weer gecontroleerd worden. Bijstandsmoeders (-vaders) die de zorgplicht zwaarder laten wegen, zullen braaf solliciteren maar wel zo dat ze niet worden aangenomen. Dat is eenvoudig genoeg. Per saldo zal er door de verplichting slechts een enkeling aan het werk gaan, wordt er veel geld weggegooid aan de uitvoering en worden mensen gedemotiveerd om in de toekomst -wanneer de kinderen weer wat ouder zijn- hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te zoeken.

Verantwoordelijkheid voor je eigen bestaan nemen vraagt om stimulerende maatregelen. Geef deze groep de ruimte om nog even zorgplicht boven arbeidsplicht te stellen. Tegelijkertijd kunnen activeringstrajecten worden aangeboden waarin de totale situatie aan de orde kan komen: eventuele problemen met gezondheid, opvoeding, opleiding, werkervaring en financiën, gebrek aan zelfvertrouwen etc. Zet breed in, zorg dat mensen weer over hun toekomst kunnen en durven nadenken. Via die weg ontstaat er een moment waarop mensen weer zelf verantwoordelijkheid voor hun eigen inkomen kunnen en willen nemen. Ook dan zal het nog moeilijk genoeg zijn om die wens te realiseren want werkgevers staan niet te trappelen om vrouwen en mannen met jonge kinderen aan te nemen. Mensen die gemotiveerd zijn kost het al genoeg moeite om een baan te vinden.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.