Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Belediging kostte DWS ooit het kampioenschap

Home

MATTY VERKAMMAN

AMSTERDAM - Jan Wouters moest nog vijf jaar worden, toen zich begin 1965 het opvallendste geval van discriminerende belediging in het Nederlandse betaald voetbal afspeelde. Het was een geval met grote gevolgen; het kostte regerend kampioen DWS een nieuwe landstitel en indirect ook een plaats in de halve finales van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen.

Het is zondagmiddag 17 januari 1965, wanneer DWS-doelman Jan Jongbloed zich ergert aan de manier waarop Ajacied Bennie Muller op hem inloopt. Jongbloed kan zich niet beheersen en roept naar Muller: “Vuile rot-jood.” Het incident vormt het bizarre dieptepunt in de sfeer van vaak zwartgallige animositeit tussen DWS en Ajax. Toen ik hem er onlangs nog eens naar vroeg, was Jongbloed nog steeds van mening dat het Ajax er toen vooral om ging het succes van DWS te frustreren.

Ajax, waar eind 1964 de dan 17-jarige Johan Cruijff tegen GVAV zijn competitiedebuut heeft gemaakt, beleeft een hopeloos seizoen. Lange tijd moet de club zelfs vrezen voor degradatie. Deze magere tijd contrasteert met de successen van stadgenoot DWS, de club van eenvoudige jongens die in één ruk vanuit de eerste divisie naar het landskampioenschap (1964) is doorgeschoten.

DWS begint op 17 januari 1965 in het Olympisch Stadion nog als fiere eredivisie-koploper aan de derby met Ajax. Feyenoord is nog de enige concurrent voor de titel, de rest - Heracles is derde - ligt een straatlengte achter. Ook na de 1-1 tegen Ajax staat DWS er nog goed voor. Maar het tumult dat halverwege de tweede helft ontstaat en tot onrust leidt bij de 35 500 toeschouwers, zal weken intact blijven. In zijn verklaring noteert scheidsrechter Piet Roomer het volgende: “Er moet iets gezegd zijn, maar ik stond te ver af om te horen wat. Wel zag ik dat Muller zich ontzettend kwaad maakte en op Jongbloed af ging. Ik sprong er tussen en riep: 'Muller, wat doe je nou?' Hij antwoordde: 'Meneer Roomer, hij scheldt mij uit voor vuile rot-jood.' Ik legde het spel stil en riep Jongbloed ter verantwoording. Waar Muller bij stond, verklaarde Jongbloed: 'Ik heb niets gezegd.' Derhalve kon ik niets doen.”

Woede

Wanneer het lijkt dat hiermee het incident ten einde is, besluit Ajax toch maar geen genoegen te nemen met deze afloop. Bennie Muller kan de woede niet van zich afzetten. Dit is voor Jaap van Praag een reden de KNVB te vragen 'een diepgaand onderzoek' in te stellen. Dit komt DWS slecht uit, want de competitie gaat de beslissende weken in en bovendien wacht de kwartfinale voor het Europa Cup I-toernooi tegen Vasas Györ. Van Praag kan zich daar niet druk om maken en zegt: “Wij hopen hiermee te bewerkstelligen dat allerlei verwensingen van de velden verdwijnen.” Een woordvoerder van de KNVB geeft te kennen dat het onderzoek mogelijk vast loopt in “welles-nietes verklaringen, maar ondanks dat probleem zeker nuttig zal zijn”.

Op 1 februari hoort de KNVB-commissie van onderzoek - hierin hebben Henk Zon, Hennie van Daalen en mr.J. van Zaayen zitting genomen - aan Ajax-zijde Bennie Muller en de bestuursleden Jaap van Praag en Martin Bremer. Namens DWS worden naast Jan Jongbloed voorzitter Henk Solleveld en de spelers Frits Flinkevleugel en Daan Schrijvers gehoord. Om beurten verschijnen in een kamer van Hotel Terminus de opgeroepenen voor de commissie. Jaap van Praag is woedend als blijkt dat de commissie bij de verhoren Jan Luikinga als 'onafhankelijk waarnemer' toegang heeft verschaft. Jan Luikinga is secretaris van DWS....

De bevindingen van de commissie worden doorgespeeld aan de tuchtcommissie. Dit college wijst op 8 februari de klacht van Ajax af. Maar heel opmerkelijk is wel dat Jan Jongbloed zich een tweede maal voor de tuchtcommissie zal moeten verantwoorden. De doelman is terug gekomen op zijn eerste verklaring aan scheidsrechter Roomer. Jawel, Jongbloed heeft Muller wel degelijk beledigd. Dat het om een antisemitische opmerking ging, blijft Jongbloed echter vooralsnog ontkennen. Het afleggen van een valse verklaring komt de keeper duur te staan. Voor het in diskrediet brengen van de naam van DWS, wordt hij door zijn club voor twee wedstrijden geschorst en dient hij voorts een boete van vijfhonderd gulden te betalen. Even later doet de tuchtcommissie er nog een flinke schep bovenop, wanneer aan de 'minder parlementaire uitdrukkingen' (Jongbloed) wel degelijk het kenmerk van antisemitisme wordt gekoppeld. De tuchtcommissie schorst Jongbloed voor drie wedstrijden. Die straf houdt in dat de doelman de competitiewedstrijden tegen Feyenoord - min of meer beslissend voor het kampioenschap - en Fortuna '54 alsmede de eerste wedstrijd tegen Vasas Györ moet missen. Op 17 februari verzacht de commissie van beroep die straf enigszins. Feyenoord-uit en Fortuna-thuis wordt Jongbloed geschorst, tegen Vasas mag hij wel meedoen.

De kwestie Jongbloed/Muller, die aanvankelijk met een sisser leek af te lopen, heeft in werkelijkheid zware consequenties. Als DWS in de Kuip tegen Feyenoord voor de titel gaat, blundert invaller-doelman Leo Heeres tot drie keer toe en wint Feyenoord met 3-1. Ook tegen Fortuna '54 verliest het DWS van Leo Heeres een week later met 0-2. Door die resultaten wordt niet DWS maar Feyenoord kampioen. Jongbloed, door alle heibel uit het veld geslagen, is er voor de Europa Cup tegen Vasas Györ wel twee keer bij. In Györ maakt hij drie minuten voor tijd een beslissende blunder die door Laszlo Povaszai wordt afgestraft:1-0. In Amsterdam was het eerder 1-1 geworden; toen had de Hongaar Tibor Korsos na een fout van Jongbloed ook al met een goal toegeslagen.

Deel dit artikel