Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bekerdroom Helmond Sport duurt zeventien minuten

Home

MARTIJN KRABBENDAM

HEERENVEEN - Precies zeventien minuten duurde het voordat Heerenveen het Helmondse sprookjesboek met een harde klap dichtsloeg. De vroege treffer van Tomasson kwam de Brabantse eerste divisionist nooit meer te boven. De uiteindelijke 5-0 eindstand vertelt dan ook niets anders dan het verhaal van een bekerduel dat nooit een echte wedstrijd wilde (en kon) worden.

Helmond Sport moest een 'superdag' hebben en Heerenveen een slechte, zo was ongeveer de algemene gedachte in Helmond. Dan pas maakte de ploeg kans op een plekje in de finale van de KNVB-beker. Maar Helmond Sport had geen superdag en Heerenveen stak, zoals wel vaker dit seizoen, in vorm. En dus was de 5-0 eindstand niets meer dan een logische afspiegeling van het krachtsverschil tussen de subtopper uit de eredivisie en de nummer vijftien van de eerste divisie.

De Brabantse droom duurde één wedstrijd te lang. Al bij rust kon Louis Coolen een streep zetten door zijn snode plannen om ook in het Abe Lenstra-stadion te stunten. Tomasson, Echteld, Tobiasen en Korneev maakten het kwartet doelpunten vol (Meinseth scoorde in het tweede bedrijf) en zetten Helmond Sport weer met beide benen terug in de realiteit. “Het krachtsverschil was te groot”, zei trainer Coolen. “Wij wilden onze tekortkomingen compenseren met inzet en vechtlust. Dat was niet genoeg.”

Het zou ook spotten met de logica zijn geweest: Helmond in de bekerfinale. Daarvoor ontbeert het elftal van Coolen nu eenmaal de kwaliteit. Desondanks was het bekeravontuur een groot succes voor de bescheiden eerste divisionist. Duur betaalde subtoppers van NAC en Vitesse sneuvelden zo maar op Sportpark De Braak, waar Helmond Sport de nare smaak van het vorige seizoen (toen de ploeg als laatste eindigde in de eerste divisie) wegspoelde. Helmond Sport heroverde weer wat aanzien; over een lelijk eendje werd niet meer gesproken.

Helmond Sport zat gisteravond geen moment in de wedstrijd, al deed het elftal wel hard z'n best. Maar een stunt, waarop vooraf nog zo vurig werd gehoopt, was geen moment aan de orde, wist ook Coolen. “Wij hebben een tegenstander getroffen van topformaat', vond de trainer. “Het was voor ons zaak om de eerste vijftien minuten door te komen. Dat lukte niet en dan is het over. Toch vind ik dat we ons gezicht niet hebben verloren. Wij hebben bijgedragen tot een 'lekkere' avond bekervoetbal, al had de uitslag voor ons wel iets draaglijker mogen zijn.”

Een belevenis was het wel voor de semi-profs uit Helmond. De entourage in het Abe Lenstra-stadion was imponerend, de aandacht van de media welkom. Helmond Sport heeft even mogen ruiken aan de bekerfinale en de geur beviel goed. Overigens: zó slecht was het nu ook weer niet wat de Brabanders lieten zien. Helmond Sport voetbalde zeker in de beginfase aardig mee, maar toonde zich op de belangrijke momenten niet secuur. Gerritsen, Stegeman en Schoonens raakten of Heerenveen-doelman Vonk óf de paal. “En dat is het grote verschil met een ploeg als Heerenveen”, sprak Coolen. “Die hebben véél minder kansen nodig dan wij.”

Met Heerenveen en Roda JC wordt de bekerfinale er eentje tussen twee subtoppers, die zich de laatste seizoenen hebben ontwikkeld tot twee ploegen die tot alleraardigst voetbal in staat zijn. Voor het eerst sinds 1981, toen AZ de beker pakte, komt de bokaal dus (eindelijk?) in een andere prijzenkast te staan dan die van Ajax, Feyenoord of PSV.

In ieder geval zal de Rotterdamse Kuip voor één keer van Friesland zijn. Want dat er op Hemelvaartsdag bussen vol Heerenveen supporters de tocht naar Rotterdam zullen maken, staat nu al vast. Zelfs de t-shirts met de tekst 'no komme de pipen ût sek' (wat zoiets betekent als: we zijn er klaar voor) waren al gedrukt, terwijl de kaartverkoop op 23 en 24 april zal plaatsvinden. In Heerenveen laten ze dus niets aan het toeval over. De club kent de sfeer van een bekerfinale en wil niets liever dan de bokaal eindelijk eens naar Friesland halen. In 1993 was de ploeg er dichtbij, maar toen bleek Ajax te sterk. “Die fantastische sfeer kan ik me nog goed voor de geest halen”, zei Heerenveen-trainer Foppe de Haan. “Laten we nu proberen om 'm maar eens te winnen.”

Deel dit artikel