Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bekende straatmuzikant overleden

Home

Een van de bekendste straatmuzikanten van Nederland is dood. Sygurd Cochius, fluitist aan de Oudegracht in Utrecht, is maandag op 84-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Hilversum.

Hij werd geveld door een hartaanval, zo heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt. Sygurd Cochius' fluitspel was de afgelopen dertig jaar een minstens even kenmerkend geluid in de Utrechtse binnenstad als het geluid van de klokken van de Dom. Bij slecht weer vertoefde Cochius in Hoog Catharijne. Ook daar en op het Leidseplein in Amsterdam hebben honderdduizenden passanten hem horen improviseren op klassieke stukken, waarvan hij alleen de bekendste (en minst moeilijke) riedels kon spelen. Sygurd Cochius was een welgestelde zoon van een glasindustieel in Leerdam. Hij raakte in de jaren zestig verzeild in de wereld van de provo's, die zijn villa in Blaricum plunderden. Hij moest er weg van zijn familie en kwam terecht op een kamertje en later in een huurhuis in Hilversum. Van daaruit ging hij vrijwel dagelijks met de trein naar Utrecht en Amsterdam. Een zwerver, zoals velen dachten, is hij nooit geweest.

Deel dit artikel