Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beenhakker keert als technisch directeur terug naar Amsterdam

Home

sportredactie

Leo Beenhakker treedt als technisch directeur in dienst van Ajax. Hij is bij de Amsterdamse club vanaf 1 september verantwoordelijk voor het technisch beleid op lange termijn. De 58-jarige Beenhakker werkte het laatst als hoofdtrainer bij Feyenoord. Hij nam in april ontslag in Rotterdam.

Ajax heeft besloten een technisch directeur aan te stellen op aanbeveling van de Commissie 2000. Deze commissie heeft de structuur en de besluitvorming van de club bestudeerd. Het besluit om Beenhakker in dienst te nemen, is genomen in overleg met coach Co Adriaanse en Kees Zwamborn, hoofd opleidingen. Beenhakker wil tot zijn eerste werkdag in de Amsterdamse Arena, volgende week vrijdag, geen commentaar geven.

Beenhakker was eerder trainer bij Ajax. In het seizoen 1978-'79 begon hij bij de jeugd. Het jaar daarna kreeg hij het eerste elftal onder zijn hoede. Na vier competitieduels volgde hij de ontslagen Cor Brom op. Onder Beenhakker werd Ajax kampioen, maar verloor de club in de bekerfinale van aartsrivaal Feyenoord.

Een jaar later, op 20 maart 1981, nam Beenhakker zelf ontslag als hoofdtrainer. Die breuk kondigde zich een paar maanden eerder aan. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente kreeg Beenhakker in de dug-out plotseling gezelschap van Johan Cruijff, die op dat moment als een soort 'technisch adviseur' aan de club verbonden was. Met Cruijff aan de kant boog Ajax een 1-3 achterstand om in een 5-3 zege.

In het seizoen 1989-1990 keerde Beenhakker terug in De Meer. Twee jaargangen later kwam de Rotterdammer in conflict met het Ajax-bestuur. Kort nadat hij zijn contract met nog een jaar had verlengd, gooide hij het op een akkoordje met Real Madrid. Na het zesde competitieduel (3-1 winst op Fortuna) vertrok Beenhakker naar de Spaanse hoofdstad. Nog diezelfde dag werd Louis van Gaal benoemd tot zijn opvolger.

Een aantal maanden voor zijn vertrek bij Feyenoord had Beenhakker met Ajax een oriënterend onderhoud over de functie hoofd opleidingen. Dat contact leidde niet tot een contract. Uiteindelijk werd Kees Zwamborn hiervoor aangesteld.

Oud-bondscoach Beenhakker was eerder technisch directeur bij Vitesse. In 1997 verruilde hij het trainerschap bij de Arnhemse club voor deze functie. Na nog geen jaar legde hij zijn functie neer omdat hij het gras onder zijn voeten miste. Beenhakker trad in dienst bij zijn jeugdliefde Feyenoord, waar hij in april na 35 jaar afscheid nam van het trainersvak. Hij was niet in staat de spelers nog langer te motiveren.

Deel dit artikel