Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beeldenstorm Timboektoe is kapitale cultuurramp

Home

Redactie

Rebellen verwoesten eeuwenoude heiligdommen in Timboektoe. © anp

In het West-Afrikaanse Mali voltrekt zich een kapitale cultuurramp. Rebellen van een aan Al-Kaida gelieerde guerrillabeweging zijn dit weekeinde begonnen met de systematische verwoesting van eeuwenoude heiligdommen in de historische stad Timboektoe. Ze hebben het vooral gemunt op mausolea, gebouwd boven de graven van mystieke soefiheiligen.

Timboektoe staat op de lijst van beschermd werelderfgoed van de Unesco. Wereldwijd klonken er gisteren protesten, maar de rebellen zeggen dat ze alleen de geboden van God gehoorzamen. De verwoestingen in Timboektoe kunnen uitlopen op een cultuurvernietiging die vergelijkbaar is met een verwoesting van bijvoorbeeld Florence, Canterbury of de Amsterdamse grachtengordel.

Timboektoe ligt in het noorden van Mali en was in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Sinds april is de stad in handen van strijders van twee guerrilla-organisaties. De MNLA vecht voor een onafhankelijke staat van Toearegs, afgescheiden van Mali, terwijl de Ansare Dine heel Mali willen islamiseren.

Met name de tweede organisatie zou banden onderhouden met de Afrikaanse vertakking van Al-Kaida (Aqim). De verwoestingen in Timboektoe staan niet op zichzelf. In 2001 vernietigden de Afghaanse taliban de wereldberoemde Boeddhabeelden in Bamyan. Vooral sinds de Arabische revoluties zijn er berichten over salafimoslims, die heiligengraven vernietigen in Egypte, Libië en Tunesië. Ze ontlenen hun ideeën aan de Saoedische wahabi-islam. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw hebben wahabimoslims in Saoedi-Arabië alle heilige plaatsen van de soefi-islam verwoest.

De wetenschappelijke wereld is bezorgd over de naar schatting 700.000 oude handschriften in Timboektoe. Vele ervan zijn nog niet bestudeerd. Ze bevatten informatie over bijvoorbeeld de antieke wetenschap. Mensen bewaren ze thuis, maar veel handschriften zijn voor de dwepers gemakkelijker bereikbaar, in musea.

Triomfantelijke beeldenstormers zeiden tegen de internationale tv-zender Arabiya dat volgens de sharia een graf niet verder dan een handbreedte boven de grond mag uitsteken. Terwijl ze met hun pikhouwelen huishielden dankten ze God voor deze 'overwinning'. Op de website van Arabiya.net waren de reacties gemengd. Een enkeling merkte op dat je pikhouwelen beter kunt gebruiken voor het slaan van waterputten en voor andere landbouwdoelen. Een ander merkte op dat de islam in vroeger tijden duidelijk toleranter was dan nu, en volgens een reageerder kun je dit soort gedrag verwachten van mensen die menen dat ze het bloed van andere moslims mogen vergieten. Maar de overgrote meerderheid van de reageerders betuigde hartelijke instemming met de vernielingen, verwijzend naar uitspraken die de profeet zou hebben gedaan.

Lees verder na de advertentie

 
Cultuurvernietiging vergelijkbaar met verwoesten Florence

Deel dit artikel