Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bedeesde 'terroriste' hoort tien jaar eisen

Home

door Romana Abels

ANTWERPEN - Een Belgische politie-infiltrant maakte Anja Hermans en haar vriend Geert Waegemans wijs dat ze handelden in opdracht van het Animal Liberation Front in Nederland. ,,Zij dachten dat deze man -'Tuur' in het dossier- de verbindingsman was tussen hen en het ALF in Nederland'', zei advocaat J. de Man gisteren in de rechtszaal.

Volgens de advocaat sprak 'Tuur' ,,veelvuldig over aanslagen, manieren om brand te stichten en het gebruik van Semtex. Zoveel, dat moet worden bezien of hij niet meer provoceerde dan infiltreerde.''

Hermans en Waegemans worden door het Vlaamse openbaar ministerie verantwoordelijk gehouden voor zeventien aanslagen tussen 1998 en 2000 op McDonaldsrestaurants, nertsfokkerijen en vrachtwagens van de vleesverwerkende industrie. Ze werden betrapt toen ze de auto van een onderzoeksrechter in brand staken. Daarvoor werden ze al veroordeeld tot drie en twee jaar cel.

'Ecoterroristen', concludeerde justitie, verantwoordelijk voor veel maatschappelijke angst en onrust. De eis: tien jaar voor Hermans, zeven jaar voor Waegemans. Maar wie de twee bedeesde jongeren gisteren zag, kan bijna niet anders dan concluderen dat naïef idealisme hen dreef tot het werpen van brandbom na brandbom, in de overtuiging dat geweld tegen stoffelijk eigendom geoorloofd is in de strijd voor de bevrijding van het gekooide dier.

De jonge Hermans, die alleen fluisterend kon verklaren dat ze aan het betoog van haar advocaat niets toe te voegen had, had niets weg van de nietsontziende, manipulerende ecoterroriste waartoe ze door justitie was verklaard. Net zo min paste de voortdurende glimlach van haar ex-vriend Geert Waegemans bij degene die verantwoordelijk is voor de grootste terreurgolf die België ooit kende.

Toch zijn er in het dossier genoeg aanwijzingen die erop duiden dat de twee zijn waarvoor justitie ze houdt. De verdedigers probeerden de rechtbank vooral te overtuigen van de goede inborst van hun cliënten. Hermans' advocaat noemde haar ,,een idealiste. Zo'n twintig jaar terug dacht ik er precies zo over.'' Volgens De Man heeft Hermans, die als gevolg van een verkrachting leidt aan een post-traumatische stressstoornis, eerder psychiatrische zorg dan gevangenisstraf nodig.

,,Mijn cliënt heeft gezegd: ik heb mijn ongenoegen op een verkeerde manier geuit'', zei L. Verjauw voor Waegemans. Maar ze bood ook een verklaring voor het gebeurde. ,,Geert is iemand waarvan ik weet dat hij bij een groep hoort die klaagt dat ze niet worden gehoord. Dat is gevaarlijk. Als iemand steeds maar niet wordt gehoord, leidt dat -in dit geval letterlijk- tot ontploffingen. Je kunt die onmacht niet gelijk stellen met terrorisme.''

Deel dit artikel