Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bed, bad en brood voor álle asielzoekers

Home

Nico de Fijter

Een vluchteling in de Utrechtse noodopvang. De gemeente biedt afgewezen asielzoekers al jaren onderdak, ook al druist dat in tegen het kabinetsbeleid. © Werry Crone

De Nederlandse overheid moet ervoor zorgen dat niemand in het land verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak. Dat geldt ook voor afgewezen asielzoekers. Die moeten worden opgevangen, in plaats van op straat gezet. Dat volgt uit een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) die maandag openbaar wordt gemaakt.

De uitspraak volgt op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), een kleine twee jaar geleden. De kerk vindt dat Nederland vreemdelingen zonder verblijfspapieren moet beschermen in plaats van ze op straat te zetten. Het ECSR - dat waakt over het Europees Sociaal Handvest, een internationaal mensenrechtenverdrag - geeft de kerk nu meer dan gelijk. Want het comité beperkt zich niet tot vreemdelingen. Níemand mag verstoken blijven van voedsel, kleding en onderdak, zegt het ECSR.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben, vooral voor de duizenden asielzoekers die jaarlijks op straat worden gezet. Soms krijgen die een gezicht, zoals in Amsterdam waar al een paar jaar groepen afgewezen asielzoekers met hulp van vrijwilligers van de ene locatie naar de andere locatie trekken.

Een deel van hen is nog met asielprocedures bezig, anderen weigeren terug te keren naar hun herkomstland of kúnnen om allerlei redenen niet terugkeren. Maar die verschillen doen er voor de ECSR niet toe: om te voorkomen dat de menselijke waardigheid wordt aangetast, heeft iedereen recht op basale voorzieningen als bed, bad en brood.

'Niet bindend'
Als de uitspraak wordt gevolgd, moet er voor die grote groep opvang worden geregeld. Maar óf de uitspraak wordt gevolgd, is juist onderwerp van discussie tussen de coalitiegenoten PvdA en VVD. De sociaal-democraten zeiden maanden geleden al dat de overheid de opdracht van de ECSR moet uitvoeren. Maar VVD-staatssecretaris Teeven voelt daar weinig voor. Hij beschouwt de ECSR-uitspraken niet als bindend.

In veel gemeenten in het land bestaan vormen van noodopvang voor afgewezen asielzoekers die op straat zijn gezet. Gemeenten dragen daar vaak tegen hun zin aan bij: ze vinden al tijden dat het de taak van de rijksoverheid is om te voorkomen dat er vreemdelingen op straat belanden.

Abonnee's en losse kopers lezen vandaag in de Verdieping waarom de PKN gelijk lijkt te gaan krijgen.

Lees verder na de advertentie
Gemeenten vinden al tijden dat het de taak van de rijksoverheid is om te voorkomen dat er vreemdelingen op straat belanden

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Gemeenten vinden al tijden dat het de taak van de rijksoverheid is om te voorkomen dat er vreemdelingen op straat belanden