Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beatrix sluit zeewering Tweede Maasvlakte

Home

De zeewering bij de Tweede Maasvlakte © anp

Koningin Beatrix heeft vanmiddag het startsein gegeven voor het sluiten van de zeewering van de Tweede Maasvlakte. Na een druk op de knop begonnen 3 grote zuigers met het spuiten van zand in het sluitgat.

Het opvullen van de laatste meters van de 11 kilometer lange zeewering duurt in totaal zo'n zes uur. Dat gebeurt expres bij doodtij, wat slechts tweemaal per maand voorkomt. Het verschil tussen eb en vloed is dan minimaal, waardoor niet al het zand meteen wegspoelt.

Haven
De aanleg van de Tweede Maasvlakte is nodig om de haven van Rotterdam te laten groeien. Als de vlakte in 2014 wordt opgeleverd is de haven 20 procent groter dan voorheen, in totaal 12.000 hectare.

Bij de aanleg is een deel van de Eerste Maasvlakte gerecycled. Omdat de tweede vlakte tegen de eerste aanligt, is de oude zeewering niet meer nodig. De zware blokken die als fundering dienden zijn uit het water getild, getest en opnieuw gebruikt voor de nieuwe zeewering.

Na de sluiting wordt de dam verder opgehoogd en verbreed. De vlakte wordt in 2014 opgeleverd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie