Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beatrix alleen welkom zonder handelsmissie

Home

FRED LAMMERS

ALEXANDRIE, CAIRO - Egyptische autoriteiten moeten niets hebben van verkapte reclame. Daarom begint koningin Beatrix vandaag met een staatsbezoek aan het Afrikaanse land zonder een handelsmissie in haar gevolg.

De gebruikelijke escorte van de koningin strookte niet met de verlangens van de Egyptenaren. Ook de traditie van een contraprestatie, uit dank voor de gastvrijheid, gaat niet door. Koningin Beatrix heeft bij haar aantreden het bij staatsbezoeken vanzelfsprekende tegendiner meteen afgeschaft.

De culturele activiteit die zij sindsdien als alternatief laat organiseren, werd door Egypte niet op prijs gesteld. De gastheren willen het bezoek vooral zakelijk houden. Dus wordt er ook geen concert of balletvoorstelling in Cairo gegeven. Het betekent dat de vorstin morgen een vrije avond heeft.

De Nederlandse ambassade heeft in de plaats van de contra-prestatie nu een ontvangst georganiseerd ten huize van de ambassadeur. Daarvoor zijn vertegenwoordigers van diverse geledingen van de Egyptische samenleving uitgenodigd.

De Nederlandse organisatoren hebben het heel moeilijk gehad met de Egyptische gastheren bij het samenstellen van het programma. De wandeling door de oude binnenstad van Cairo die voor vanmiddag gepland is, is om veiligheidsredenen sterk ingekort, ook al omdat de moskee die het koninklijk gezelschap zou bezoeken nog in restauratie is. De uitwerking van dat karwei is flink vertraagd.

Koningin Beatrix en prins Claus zijn gisteravond officieus in Egypte aangekomen. Even na achten landde het regeringsvliegtuig in Alexandrië. Het koninklijk gezelschap bracht de nacht door in het Montaza-paleis, eens het geliefde buitenverblijf van de Egyptische koningen. Vanmorgen vliegen koningin en prins naar Cairo waar het staatsbezoek officieel begint.

Minister Jorritsma komt 26 november met een missie naar Egypte om te praten over samenwerking op het gebied van spoorwegbeveiliging en metro-aanleg en de bouw van een nieuwe haven in Port Saïd en verbetering van bestaande Egyptische havens.

Deel dit artikel