Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

BBC 1 en 2 binnenkort ook bij KPN

Home

Vincent Dekker

Het monopolie van de kabel op het verspreiden van de tv-kanalen BBC 1 en 2 heeft zijn langste tijd gehad. Dat melden ingewijden die deze slepende kwestie van nabij volgen.

In Nederland zijn BBC 1 en 2 al sinds tientallen jaren populaire onderdelen van tv-pakketten. Veel kijkers willen geen tv-abonnement waar de twee Britse zenders niet in zitten. Maar tot nu toe stelt de BBC haar twee belangrijkste kanalen alleen beschikbaar voor de kabelnetten. Daarmee bezorgt de Britse publieke omroep de commerciële kabelbedrijven een groot concurrentievoordeel op onder meer Digitenne van KPN en glasvezelnetten.

Hertzinger, een bedrijf dat tv-pakketten regelt voor tal van kleinere netten, heeft het tot een proefproces laten komen over de kwestie. Maar na jaren van procederen is daar nog altijd geen eindoordeel geveld. Volgens een woordvoeder van de BBC in Nederland wil het Britse bedrijf gewoon niet dat BBC 1 en 2 in Nederland verspreid worden, en is de aanwezigheid op de kabelnetten een soort van gewoonterecht.

Vragen over de kwestie in de Tweede Kamer en klachten van KPN en glasvezelnetten bij telecomwaakhond Opta lijken nu voor een doorbraak te hebben gezorgd. „We zijn in december samen met vertegenwoordigers van de ministeries van cultuur en economische zaken naar Londen geweest”, zo bevestigt een woordvoerster van de Opta. „Daar kregen onze deskundigen de indruk dat er bij de BBC in Engeland veel minder strikt over verspreiding via de kabel en andere netten wordt gedacht dan bij de vertegenwoordiger van de BBC in Nederland.”

Het lijkt er op dat niet de Nederlandse maar de Belgische kijker als eerste kan profiteren van die Britse visie. Belgacom, de Belgische tegenhanger van KPN, heeft recent al afspraken kunnen maken over de verspreiding van BBC 1 en 2 via zijn iptv-dienst, tv via internet. Maar het nieuwe inzicht van de BBC geldt naar verluidt voor de hele Benelux, dus kan Nederland niet lang achterblijven.

Lees verder na de advertentie
Presentatoren van het populaire BBC-televisieprogramma Top Gear. (AFP) © AFP

Deel dit artikel