Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bastaardrupsen

Home

Koos Dijksterhuis

Bladwespen zijn een grote groep vliesvleugelen. Ze zijn vaak klein en lijken op elkaar. Net als sluipwespen zijn ze vaak alleen aan pietluttige verschilletjes tussen hun edele delen uit elkaar te houden. En op grond van voedsel. Ze hebben zo hun voorkeuren, al zijn die niet altijd zo specifiek als de voorkeur van een sluipwesp voor een bepaald soort gastheer.

Bladwespen hebben geen wespentaille. Ze vliegen niet graag, ze lopen liever. Ze vallen niet zo op, maar hun larven wel. Sommige van die larven vermommen zich als kloddertje poep, maar de meeste lijken op rupsen. Ze worden daarom bastaardrupsen of schijnrupsen genoemd. Ze kunnen kleurrijk zijn, maar kruipen rond op meer pootjes dan echte rupsen.

Ze hebben minstens zes paar buikschuivers, rupsen hooguit vijf. De bladwespen zelf worden ook wel zaagwespen genoemd. Ze leggen hun eitjes namelijk in een blad, nadat ze daar met hun getande legboor een opening in hebben gezaagd. Een soort nestje. Tuinbouwers houden niet van bladwespen, want de larven kunnen fruitbomen ontbladeren.

Sommige graven gangetjes door het blad, andere knagen het blad van buiten af. Rand voor rand. Ze eten graag in groepsverband. Is een blad op, dan stappen ze over op het volgende. Ze kunnen met zoveel zijn dat je ze hoort knagen. Bij gevaar zwaaien ze hun achterwerk de lucht in. Dan werpen ze een hele rij vraagtekens op.

Veel bladwespen danken hun soortnaam aan hun hoofdmaaltijd: er zijn appelbladwespen, bessenbladwespen, wilgenbladwespen en zelfs dennenbladwespen, hoewel dennen geen blad dragen. Op de foto ziet u elzenbladwespen. Ze eten een elzenblad. Als de boom kaal is, wordt het tijd zich te verpoppen.

Lees verder na de advertentie
Bastaardrupsen (Jeanette Essink)

Deel dit artikel