Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bassie en Adriaan verlost van plaaggeest

Home

Bassie en Adriaan, ofwel de broers Bas en Aad van Toor kunnen opgelucht ademhalen. Na drie jaar hebben ze eindelijk hun eigendommen weer terug. Wat was er aan de hand? De helden van de kindertelevisie konden lange tijd niet beschikken over de masterbanden waarop de meer dan tweehonderd liedjes staan die ze de laatste vijftien jaar op CD hebben uitgebracht.

De banden lagen opgeslagen bij opnameleider Aad Klaris van Arti Produkties, die ook de arrangementen voor de liedjes heeft gemaakt. Voor deze werkzaamheden werd Klaris dik betaald, maar toen de heren Van Toor de geluidsbanden nodig hadden voor enkele buitenlandse projecten wilde Klaris ze alleen teruggeven als ze nog eens diep in de buidel zouden tasten. Omdat ze de geluidsbanden dringend nodig hadden, spanden de broers in 1997 een rechtszaak tegen Klaris aan.

Ze wonnen de zaak maar waren nog niet van de problemen af. Op de liedjesbanden die ze terugkregen, was de stem van Bassie verdwenen. Klaris ging door met zijn plagerijen en weigerde de resterende geluidsbanden af te geven. Hij probeerde zelfs de verkoop van een cd-rom van Bassie en Adriaan, voorzien van nieuwe orkestbanden, via een kort geding te verbieden.

Het enige dat Bassie en Adriaan nog konden doen, was een bodemprocedure beginnen tegen Klaris en Arti Produkties. Na bijna twee jaar kwam het verlossende woord van de rechters: Klaris moet binnen twee dagen de liedjesbanden teruggeven, met een dwangsom van f 10 000 voor elke dag die hij in gebreke blijft.

Deel dit artikel